Priča o Miljani Ilić
14/10/2021 11:01|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 409 |
|


Medija centar, 13.10.2021. - Iako se svakodnevno mogu čuti i videti oglasi o slobodnim radnim mestima na Kosovu je i da dalje mnogo nezaposlenih, pre svega mladih ljudi. Jedna od njih je i Miljana Ilić iz Kišnice. Pogledajmo priču o njoj.

 

 

Miljana Ilić je osamnaestogodišnja nezaposlena devojka koja sa svojom šestočlanom porodicom živi u Kišnici kod Gračanice. Ovih dana planira da upiše fakultet, ali istovremeno i traži posao. Kaže da poznaje rad na računaru i da ima želju da nauči i albanski jezik.

“Dobro se snalazim sa tehnologijom, sa računarima i slično. Pohađala sam i jedan kurs koji je kratko trajao. Nešto osnovno sam naučila. To je kurs albanskog jezika”, rekla je Miljana.

Miljana je pored škole svoje znanje i iskustvo u raznim poslovima sticala i u brojnim trening centrima.

“Da jesam. U dosta njih sam učestvovala. Trenutno sam aktivan član u centru za manjinske zajednice gde održavaju razne treninge za mlade koji nisu nisu nacionalisti nego smo svi zajedno Albanci, Srbi, Romi”, rekla je Miljana.

Da bude član ove organizacije, kaže, privuklo je to što u njoj nacionalnost nije bitna.

“Pre svega tu svi učimo da budemo prijatelji, pre svega ljudi, da nema mržnje među nama pošto sam već napomenula da tu dolaze Albanci, Srbi, Rom i kako već”, rekla je Miljana.

I šta učite tamo?

“Uglavnom imamo razne treninge. Ovo je bilo samo trenutno za Srbe. To je bila slim poezija gde smo snimali, pisali poeziju. Korona je naravno sprečila to takmičenje, ali bilo je lepo”, rekla je Miljana.

Pandemija korona visrusa prema mišljenju ove malde devojke dodatno je otežala već tešku situaciju sa nedostatkom radnih mesta.

“Pa znate kako, teško je da se ovde nađe posao pogotovo oni koji traže državan posao, koji su školovani i imaju fakultete. Ali što se tiče korone ja mislim da je sada malo teže sada da se nađe jer dosta je privatnih radnji, kafića i lokala zatvoreno zbog policijskog časa, određeno vreme rada i tako dalje”, rekla je Miljana.

Ona se osvrnula i na volonterski rad rekavši da mladi ljudi danas nisu spremni da volontiraju jer uglavnom žele da budu plaćeni za to što rade.

“Retko mogu da se nađu pošto naravno se volonterski radovi se ne plaćaju a neko ko je tu zbog toga jednostavno” i dodaje:

“Oni verovatno znaju značenje toga, imaju teoriju toga, ali nemaju praksu za to”, rekla je Miljana.

Miljana smatra i da treba raditi na promociji volonterizma posebno kod mladih ljudi.


Komentari posetilaca