Priča o nezaposlenom - Marko Savić
09/08/2021 14:46|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 563 |
|


Medija centar, 03.08.2021. - Marko Savić iz Gračanice diplomirao je na Američkom univerzitetu u Prištini smer programiranje. Ovaj nezaposleni mladić kaže da je u današnje vreme veoma teško doći do posla kao i da je on do sada radio samo sezonske poslove uglavnom u Americi gde je bio angažovan preko fakulteta.

“Išao sam preko agencije u Ameriku dva puta, 2018 i 2019 godine. Uglavnom sam radio u hotelima kao osoblje za pružanje usluga.

Novinar: Kako si saznao za to?

Preko fakulteta. Drug mi je rekao da ima postoji mogućnost da preko fakulteta odeš da radiš u Ameriku. Prijaviš se tamo, onda odeš u Američku ambasadu, dobiješ vizu, prođeš intervju tamo i onda odeš 3-4 meseci. Mi smo na primer išli maja meseca, a u septemru smo se vraćali pošto je tada počinjao fakultet. Mnogi su tamo ostali da putuju po Americi, ali ja sam više išao da zaradim nešto”, rekao je Marko Savić.

Iako je prema njegovim rečima u više navrata pokušavao da dođe do posla na Kosovu, uglavnom u Prištini, nepoznavanje albanskog jezika kaže Marko bio je osnovni razlog odbijanja.

“Većinom slučajeva obraćao sam se u Prištini, ali s obzirom da ne znam albanski jezik nisam bio kvalifikovan jer ti poslovi koje sam ja gledao uglavnom su tražili srpski, engleski i albanski jezik, a pošto ja albanski ne znam onda nisam ni dobio te poslove.”, rekao je Marko Savić.

Markova porodica broji tri člana, majka, brat i on.

“Samo majka radi i tako se izdržavamo, preko majke. Radimo - na primer brat je sada otišao u inostranstvo da radi, tu i tamo nađe neki poslić. Ja sam iskreno bio fokusiran na fakultet i jedino ovo što sam išao za Ameriku i radio”, rekao je Marko Savić.

Zbog nemogućnosti da pronađe posao u struci Marko je došao na ideju da otvori svoju radnju i tako započne svoj biznis. Međutim, nedovoljna finansijska sredva glavna su prepreka za njegov početak.

“Mislio sam nešto da otvorim kao neki servis za kompjutere, ali finansijski nisam u mogućnosti da pokrenem tako nešto jer treba za lokal, treba oprema, treba ovo. Zato sam odustao od toga” rekao je Marko Savić.

Marko smtra da je pre pojave koronavirusa bilo mnogo lakše doći do posla jer je kako kaže pandemija sve zaustavila.

“Pre pandemije sigurno jer restorani nisu radili, većina hotela nije radilo. Takođe 2020 nisam mogo da odem u Ameriku samo zato što je bila pandemija jer ja sam već planirao da opet idem, ali pošto je pandemija udarila nisam mogao da odem. I ovde su se svi restorani zatvorili. Kao studentu, tebi je mogućnost ili da radiš negde u kompaniji kao stažista ili da odeš u nekom restoranu jer ne možeš toliko vremena da posvetiš poslu jer mora da se uči i sprema za fakultet. Sada pošto je pandemija i pošto su restorani bili zatvoreni ti si imao mnogo male mogućnosti jer je većina prešla na rad od kuće, preko računara i samim tim nisi mogao nigde da odeš da pitaš da stažiraš ili da radiš privremeno bilo gde”, rekao je Marko Savić.

Ukoliko ne bude našao posao na Kosovu Marko planira da svoj život nastavi negde u inostranstvu.

“Iskreno, otićiću negde u inostranstvo da tražim jer znam većina mojih kolega sa fakulteta pošto nisu mogli ovde da nađu posao u njihovoj struci otišli su u Evropu, najviše u Nemačkoj i Engleskoj”, rekao je Marko Savić.

Marko govori engleski jezik i odlično poznaje rad na računaru. Kako bi se dodatno usavršio pohađao je razne kurseve i obuke, jer kako kaže na sebi uvek treba raditi.


Komentari posetilaca