Priča o nezaposlenom dvadesetdvogodišnjem Milošu Saviću iz Gračanice
12/05/2021 15:18|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 578 |
|


Medija centar, 12.05.2021. - Dvadesetdvogodišnji Miloš Savić iz Gračanice završio je srednju Elektrotehničku školu i trenutno je na završnoj godini Elektrotehničkog fakulteta. Radnog iskustva ima jer je tokom svog školovanja kako bi pomogao svojoj porodici bio privremeno angažovan na pojedinim projektima nevladinih organizacija.

„Nisam imao nikakav konkretan posao sa stalnom platom ili na nekom dužem vremenskom periodu. Imao sam neke projekte na kojima sam radio po 3-4 meseci ili mesečno plata, ili dva meseca ili u nekom periodu više kao neka dnevnice ili u tom vidu“, rekao je Miloš  Savić.

Iako je još uvek student Miloš je u više navrata pokušavao da dođe do stalnog zaposlenja. Međutim, uglavnom je prema njegovim rečima nailazio na negativne odgovore.

„Uglavnom je bilo imamo neke druge kandidate koji su stručnije opremljeni i koji imaju više iskustva, stariji su od vas, imaju završeno to i to. Više je kvalifikacione prirode.“, rekao je Miloš Savić.

Pored fakultetskog obrazovanja Miloš radi i na dodatnom usavršavanju. Kako kaže često je pohađao razne obuke i kurseve jer smatra da na sebi uvek treba raditi.

„Prošao sam dosta tih seminara, treninga, obuka gde se radilo dosta o tim nekim veštinama kao što je komunikacija, pisanje projekta, kako bolje proći intervju, kako se bolje predstaviti, kako treba raditi sa ljudima. Takođe neki kursevi programiranja. Neke radionice gde smo pravili neke stvari. Prošao sam dosta tih obuka i imam dosta tih sertifikata, čak i za ljudska prava, za ekologiju“, rekao je Miloš Savić.

Miloš, njegova majka i sestra žive od majčine plate koja je osnovni i jedini stalni prihod ove porodice. Zbog svega toga Miloš je sa svojim prijatelj došao na ideju da zajedno pokrenu svoj biznis.

„Ne možemo svi raditi pod državom jer tu ima malo radnih mesta i onda to pruža bolje mogućnosti. Takođe pruža veće mogućnosti za razvoj i rast, kao i za neka veća primanja. Tako da smo drug i ja razmišljali o pokretanju nekog ličnog biznisa i onda ćemo videti kako će to proći, kako će sve to da protekne“, rekao je Miloš Savić.

Preseljenje u drugu državu ili grad u potrazi za poslom Miloš vidi kao poslednju opciju iako je, kako kaže u ovom malom mestu teško naći posao u njegovoj struci.

„Kao inženjer elektrotehnike nema ovde velikih mogućnosti za zaposlenje tako da verovatno ne bih radio u struci. Radio bih verovatno neke druge poslove ili nešto u nevladinom sektoru. A u slučaju da baš nemam neke velike mogućnosti znam da sa svojom diplomom i sa svojom strukom je veoma lako naći posa u nekom velikom gradu, ali to bih više gledao kao zadnju opciju“, rekao je Miloš Savić.

Iako je bez posla Miloš je optimističan, ne gubi nadu i nada se da će naći posao na Kosovu.


Komentari posetilaca