Priča o nezaposlenom dvedesetsedmogodišnjem Nemanji Smiljić iz Lapljeg Sela
26/05/2021 13:26|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 494 |
|


Medija centar, 26.05.2021. - Nemanja Smiljić je diplomirani inženjer elektrotehnike i računarstva. U Lapljem Selu živi sa roditeljima i bratom. Ovaj nezaposleni mladić kaže da je u današnje vreme veoma teško doći do posla i da on do sada nije radio nikada, ne zato što nije hteo, već zato što do posla ne može da dođe.

 „Konkurisao sam u par škola, poslednja prijava za posao je bila ovde jedna škola koju ne želim da imenujem. Konkurisao sam kad je professor odlazio u penzuju, predao sam dokumentaciju, međutim nisam dobio odgovor zašto nisam primljen”, rekao je Nemanja Smiljić.

Nemanja ne bira posao, ali ističe da bi prvenstveno voleo  da radi u svojoj struci.

„Naravno da bih radio sve, ne predstavlja mi problem da bilo šta radim i da sad budem striktno ograničen na svoju struku, ne. Radio bih sve, nemam predrasude o tome”, rekao je Nemanja Smiljić.

Za pet godina koliko je bez posla Nemanja kaže da nije sedeo skrštenih ruku, već je volontirao i stažirao u raznim nevladinim organizacijama.

„Stažirao sam u nevladinoj organizaciji Centar za mir i toleranciju, ali nakon toga nigde nisam radio. Volontirao jesam na par mesta, ali to je sve bilo kratko. Značilo mi je prvenstveno zbog kontakata upoznao sam mnogo novih ljudi sa kojima sam razmenjivao, a i sad razmenjujem iskustva. Najviše mi je pomoglo što sam stečeno znanje na fakultetu implementirao stažiranjem u toj organizaciji“, rekao je Nemanja Smiljić.

Smatra da je volonterizam jako bitan za mlade ljude i da predstavlja odličnu pripremu za posao.

„Sve na fakultetu što ne možemo da saznamo ili profesor ne stigne da nam kaže mi prilikom volontiranja ili stažiranja ili bilo kakvog drugog sticanja obrazpvanja možemo da dođemo do tih nformacija ili željenih podataka. Jako je važno volontirati na Kosovu i svim mladim ljudima bih poručio jer bi na taj način stekli to neko neformalno obrazovanje, a i upoznali bi neke nove ljude koji bi nas preporučili za neki posao I tako ostali ovde”, rekao je Nemanja Smiljić.

Da li si ti čuo za trening centre koji postoje ovde na Kosovu?

„Jesam čuo sam, na fejsbuku mi izlaze sponzorisane objave sa tim, ali to je sve uglavnom po Prištni, po Mitrovici, po Vučitrnu, Uroševcu na albanskom jeziku i to je jedna velika prepreka za mene, jer ja albanski ne znam i onda ne mogu da to pohađam”

Iako je bez posla, Nemanja ističe da je optimista i da još uvek ne razmišlja o odlasku sa Kosova, a za sve nezaposlene ima i poruku.

“Da ne gube nadu, da će jednog dana biti bolje”. 

 

Komentari posetilaca