Priča o Tamari Vučić: Zašto je volontiranje važno?
09/06/2021 14:29|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 594 |
|


Medija centar, 09.06.2021. - Dvadesetpetogodišnja Tamara Vučić iz Gušterice student je ekonomskog fakuteta u Nišu. Prvi susret sa volonterskim radom imala je 2014. godine kada je kao volonterka učestvovala u organizaciji festivala srednjovekovnih veština „Šild. Nakon toga svoj volonterski rad nastavila je u raznim nevladinim organizacijama.
 
 
 
„Volontirala sam u Gračanici, u nevladinoj organizaciji Mlada aktivna Gračanica, volontirala sam u Turističkoj organizaciji. Tokom studiranja volontirala sam u različitim organizacijama i pri različitim inicijativama u Nišu", rekla je Tamara Vučić.
 
 
 
Kao kruna njenog višegodišnjeg  volonterskog rada usledilo je zaposlenje u Centaru za mir i toleranciju, gde je do pre nekoliko meseci tadje volontirala.
 
 
 
„Kada sam postala UN-ov volonter oni su imali poziv za volontera ovde u Centru za mir i toleranciju. Ja sam se prijavila, bila sam volonter šest meseci i moje sadašnje kolege su prepoznale moj trud i rad i želju za znanjem tako da su odlučili da mi ponude posao posle završetka ugovora sa UN-om", rekla je Tamara Vučić.
 
 
 
Za Tamaru koja je upravo kroz višegodišnji volonterski rad i dobila posao volonterstvo predstavlja povezivanje sa zajednicom gde obe strane, kako je kazala imaju korist.
 
 
 
„Volonter stiče iskustva, čini nešto dobro za svoju zajednicu, pritom nauči nešto novo, upoznaš puno novih ljudi. Tako da smatram da je bitno za svakog mladog čoveka da pronađe inicijativu koja mu odgovara i volontira", rekla je Tamara Vučić.
 
 
 
Prema Tamarinom mišljenju volonterstvo nema negativnu stranu. Ona smatra da postoji puno predrasuda kad je volonterski rad u pitanju i da se zbog toga na njegovoj promociji treba više raditi.
 
 
 
„Smatram da treba još mnogo da se radi na promovisanju volonterizma jer kao što sam to već rekla postoji dosta predrasuda pa se te predrasude prebacuju i na mlade ljude. Najveći problem jeste taj što vlada ta svest kod volontiranja da nije dobar posao zato što se ne plaća. A ne razumeju da je to jedan čin nesebičnog davanja svog umeća i znanja svojoj zajednici i pritom ti stičeš nešto dobro za sebe takođe", rekla je Tamara Vučić.
 
 
 
Na naše pitanje da li zna da li na Kosovu postoje trening centri, Tamara kaže da je, iako ih nije pohađala, čula je za njih. Međutim ona smatra da mladi iz manjinskih zajednica nisu u dovoljnoj meri informisani o njima.
 
 
 
„Znam da postoji departman za treninge u Inovacionom centru Kosova. Nažalost ja nisam bila deo nijednog trening centra. Oni su uglavnom svi smešteni u Prištini tako da mislim da naša omladina nema dovoljno informacija o njihovim aktivnostima", rekla je Tamara Vučić.
 
 
 
Ona poručuje mladima da slede njen primer, da se više uključe u rad zajednice i budu motivisaniji, ali i da će njihovo nesebično zalaganje biti nagrađeno.

Komentari posetilaca