Priča o volonterstvu - Kristina Jevtić
26/05/2021 13:22|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 621 |
|


Medija centar, 26.05.2021. - Kristina Jevtić iz Gračanica ima dvadeset i dve godine i apsolvent je Poljoprivrednog fakulteta. Istovremeno Kristina se kroz volonterski rad usavršava i u drugim oblastima. Trenutno volontira u Gračanica  inovacionom centru.

„Radila sam skoro preko Ujedinjenih nacija kao volonter u Nevladinoj organizaciji Centar za mir i toleranciju na pet meseci. Pre toga sam u Gračanica inovacionom centru došla 2019 godine. Kada sam došla ovde iskreno nisam znala ništa o tehnologiji. Međutim fakultet koji završavam 60% nam je mehanizacija i tehnologija“, rekla je Kristina Jevtić.

Prema Kristininim rečima volonterizam je važan za društvo čiji su oni deo, ali je kako kaže njen utisak da njeni vršnjaci nisu u dovoljnoj meri zainteresovani za ovu vrstu aktivnosti.

 „Generalno gledano iz moje generacije nisu toliko zainteresovani za volontiranje već svako gleda da radi nešto, da zaradi. Volontiranje je u većini slučajeva nije plaćeno. Mi na teritoriji Kosova ipak imamo te mogućnosti“, rekla je Kristina Jevtić.

Zajedno sa još 6 volontera, koliko ih ima u ovom centru, Kristina je kada je zbog pandemije koronavirusa mnogo toga  bilo zatvoreno radila na izradi oko 5000 vizira koji su kasnije bili podeljeni brojnim ljudima kojima su bili neophodni.

„Kada je korona krenula, kada je sve bilo zatvoreno, kada smo bili u kritičnom stanju, mi smo došli ovde, okupilo se par nas i rešili smo da napravimo nešto što će pomoći našim sugrađanima i našim borcima, prvenstveno na prvoj liniji fronta, zdravstvu, marketima, ljudi koji su morali da rade, čistačima, vozačima“, rekla je Kristina Jevtić.

Kao student na završnoj godini Poljoprivrednog fakulteta odlučila je da svoje volonterstvo u ovom centru iskoristi kako bi napravila projekat za završni rad. Već četiri meseci radi na sistemu za navodnjavanje za kućnu upotrebu ili manje plastenike.

„Došli smo na ideju da napravimo sličan sistem, kao sistem za navodnjavanje samo koji će da radi preko arduino programa. Mi na arduino programu dajemo kod gde on šalje informaciju. Senzor kada je vlaga zemljišta niska ili suviše visoka. Kada je suviše niska on šalje informaciju da krene navodnjavanje kap po kap, a kada je dostigne vlažnost koja je potrebna biljci koju smo dali u kodu automatski prestaje“, rekla je Kristina Jevtić.

Nakon studiranja ili eventualnog zaposlenja Kristina ne planira da prestane sa volonterskim radom već da nastavi da paralelno svoje znanje stečeno ovde prenosi drugima. Svima poručuje da volonteizam treba prihvatiti o bilo kojoj sveri da je reč jer će im kako ona kaže mnogo da znači za dalji razvoj.


Komentari posetilaca