Prilog: Gračanica inovacioni centar
12/05/2021 15:14|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 808 |
|


Medija centar, 12.05.2021. - Krajem 2018 godine osnovan je Gračanica inovacioni centar koji ima za cilj da okupi decu, mlade i druge koji svoju budućnost vide u IT sektoru. U malom ali za njih dragocenom prostoru, okuplja se petnaest mladih ljudi željnih znanja i dokazivanja.

„Na ideju smo došli ja i moj kolega Milan Stojanović. Bila je jedna radionica koju je organizovala Mlada aktivna gračanica – Arduino radionica - programiranje i elektronika. Bili smo pozvani i prisutni na toj radionici i nakon te radionice smo ustvari videli da u Gračanici ne postoji organizacija koja se bavi direktno time i da je to nešto što bi moglo da zainteresuje omladinu da urade nešto više“, rekao je Aleksandar Blagić.

Polaznici ovog centra imaju opriliku da nauče gotovo sve što je vezano za IT sektor.

„Osnovci koji su počeli da dolaze od prvog razreda do osmog, nauče osnovu, dobiju neko osnovno znanje, čisto da se upoznaju sa IT sektorom da vide koliko je to širok spektar, da vide šta sve to mogu da rade tu, čime sve mogu da se bave. Srednjoškolci već imaju mogućnost da biraju određene sektore: web dizajn, 3D dizajn, programiranje, robotiku“, rekao je Aleksandar Blagić.

Ljubitelji IT tehnologije u Gračanica inovacionom centru trenutno mogu da pohađaju i jedan od tri kurseva koje ovaj centar nudi.

„Imamo kurs za Embota, Arduino i Web dizajn. Planiramo da proširimo kurseve, da naše članove šaljemo na edukaciju, završavanje raznih kurseva, fakulteta, da proširimo spektar kurseva kako bi deca mogla da nauče više stvari kod nas“, rekao je Aleksandar Blagić

Zahvaljujući velikom broju donatora i takmičenjima Inovacioni centar uspeo je da opstane do danas.

„Prvi projekat koji smo imali u Inovacionom centru bio je podržan od Švajcarske ambasade, oni su nam donirali opremu, nešto osnovno za rad. Ostalo smo uglavnom osvajali na takmičenjima, 3D štampače, mikrokontrolere, robote, sve su to nagrade sa takmičenja. Kasnije, za vreme pandemije kada smo počeli da štampamo vizire švajcarci su nam donirali još dva 3D štampača. Onda su nam pomagale i ostale organizacije oko dobavljanja filamenata i tog potrošnog materijala za izradu vizira“, rekao je Aleksandar Blagić.

Nedugo nakon osnivanja, prva aktivnost koju su učenici ovog centra imali bila je učestvovanje na takmičenju koje se održavalo u Prištini na kojem su uspeli da se plasiraju na Regionalno takmičenje koje se održavalo u Hrvatskoj, a koje je bilo odskočna daska za takmičenje u Kini. Nakon Kine usledila su i druga takmičenja.

„Uspeli smo da se kvalifikujemo za regionalno takmičenje koje se održavalo u Hrvatskoj. Tamo su naši klinci normalno uspali da osvoje dovoljan broj podova i da se kvalifikuju za svetsko takmičenje u Kini. Nakon Kine sve je počelo da biva ozbiljnije. Počeli smo da se prijavljujemo i na druga takmičenja. Imali smo Arduino takmičenje koje je bilo u Prištini. To je takmičenje za malo stariju decu. Nije bilo regionalno i kasnije svestko kao Embot ali je u okviru Kosova. Tu smo osvojili drugo mesto“, rekao je Aleksandar Blagić.

Četrnaestogodišnji Ilija Janićijević jedan je od učenika Gračanica inovacionog centra. Ovde je kaže jer ga je uvek zanimala IT tehnologija.

„Smatram da mi je značajno jer planiram time da se bavim, robotima, da ih sastavljam, da ih programiram. Ovde učimo sve ono što trebamo da znamo o ovakvim robotima, kako funkcionišu, da znamo da programiramo dodatne delove. Učimo da ih vozimo, da ih rastavljamo i sastavljamo“, rekao je Ilija Janićijević.

Filip Živić u ovom centru je dve godine, gotovo od samog osnivanja. Privuklo ga je kaže to što od malih nogu voli tehnologiju.

„Značajno mi je to što ovde naučim neke stvari koje ne mogu da naučim u školi ili negde drugde, a u budućnosti će mi možda trebati ovakvo programiranje i rad sa ovim robotima“, rekao je Filip Živić.

Vrata Gračanica Inovacionog centra otvorena su za sve one koji žele da se bave IT sektorom poručuje Aleksandar Blagić jedan od osnivača ovog centra.


Komentari posetilaca