Priprema zakonskog obrazloženja za nove izbore
08/10/2014 13:12|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 998 |
|

PRIŠTINA - Nefunkcionisanje oko trideset agencija, preduzeća i drugih javnih i državnih institucija zbog nekonstituisanja kosovske skupštine moglo bi ubrzo da odvede Kosovo na nove izbore, a to je ustvari zakonsko objašnjenje koje će predsednica Atifete Jahjaga iskoristiti u slučaju donošenja takve odluke, piše danas "Tribuna".

Prema pisanju lista, predsednica Kosova se neće obratiti Ustavnom sudu za pravo za zakazivanje izbora, već će iskoristiti član 84. Ustava, tačka 2. za objašnjenje njihovog eventualnog zakazivanja.

Prema izvorima lista "Tribuna", jedina prepreka za održavanje novih izbora je volja Srba sa severa Kosova. 

Tamo se vrši ispitivanje da li bi ponovo mogli da budu održani uspešni izbori i ako bi rezultat bio pozitivan, onda bi brzi izbori bili neizbežni. 

Jahjaga je juče imala niz konsultacija sa liderima političkih partija radi prevazilaženja političke blokade, ali postizborna koalicija DSK-ABK-IK-Samopredeljenje sa jedne strane i DPK sa druge ne uspevaju da formiraju institucije. 

Prema pisanju lista "Zeri" Jahjaga ponovo nije uspela da nađe "formulu" za izlazak iz političke krize. 

Lidere pet partija Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja, Isu Mustafu, Fatmira Limaja i Albina Kurtija nije uspela da ubedi u sporazum, čak su razlike između Bloka i DPK bile još veće.

Pokušaji predsednice Kosova da ubedi lidere pet političkih partija da se dogovore oko prevazilaženja političke krize ponovo nisu uspeli, čime su se stvorili uslovi da zemlja krene u pravcu novih izbora.

Tanjug, New Press


 


Komentari posetilaca