Priština: „Civilna zaštita“ i „Severna brigada“ proglašene terorističkim
29/06/2023 12:52|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 320 |
|

Gračanica onlajn, 29.06.2023. - Kosovska vlada proglasila je na današnjoj sednici „Civilnu odbranu“ i „Severnu brigadu“ terorističkim organizacijama. Ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja izjavio je da se radi na identifikaciji lica koje pripadaju ovim organizacijama. Protiv predloga glasao je ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je na sednici vlade da ove dve organizacije predstavljaju pretnju po bezbednost i ustavni poredak Kosova.

„Zbog toga, polazeći od činjenice da je pravna i ustavna opasnost po naš poredak beskompromisna, a posebno u cilju zaštite svih građana naše Republike od terorističkih akcija, uključujući, ali ne ograničavajući se na oružane napade na policiju, Euleks i Kfor, napade na građane, ometanje slobodnog kretanja, prisiljavanje građana na proteste, barikade i druge pretnje i zastrašivanje građana na severu, političkih subjekata i kandidata, „Civilna zaštita“ i „Severna brigada“ proglašavaju se terorističkim organizacijama u Republici Kosovo“, rekao je Kurti.

Ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svećlja istakao je da kosovski MUP radi na identifikaciji lica koja pripadaju ovim organizacijama.

„Relevantne institucije su u okviru relevantnih mandata identifikovale nekoliko terorističkih grupa koje sprovode direktne terorističke akcije protiv Kosova. Ove grupe su tolerisane tokom godina. Više od dve godine naše zakonske odluke se osporavaju barikadama, oružanim napadima na pripadnike policije, napadima na državne objekte, napadima na političke protivnike, napadima na novinare i slično. MUP je angažovan na identifikaciji ovih lica koja su izvršila krivična dela”, rekao je Svećlja.

Protiv ovog predloga glasao je ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić koji je zatražio od Đejalja Svećlje da preispita odluku.

 

 


Komentari posetilaca