Priština formira mehanizam za istraživanje ratnih zločina
21/01/2022 13:43|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 247 |
|

Euronews, Kosovo online, 21.01.2022. - Kosovska Vlada donela je odluku o formiranju Instituta za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom sukoba na Kosovu uključujući, kako je nevedeno u odluci, i zločine protiv čovečnosti i genocide, prenosi Juronjuz Srbija.

Navodi se da je Institut za istraživanje ratnih zločina na Kosovu formiran 2011. godine, ali da je posle objavljivanja samo nekoliko pubikacija, 2018. godine  zatvoren, a da je vlada odlučila da sada formira novo telo.
 
„Oni ne kažu Institut za ratne zločine nego ‘mehanizam za utvrđivanje činjenica’. Po onome što sam pročitao, taj mehanizam će biti nadležan da prikupi informacije o svim ratnim zločinima“, rekao je Bekim Bljakaj iz Fonda za humanitarno pravo Priština.

Procesuiranje ratnih zločina na Kosovu koje je, kako tvrde kosovski zvaničnici, počinila Srbija, predizborno je obećanje stranke kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

„Prošle su 22 godine od rata, a rešavanje zločina je daleko. Ne možemo gubiti vreme i moramo dati sve od sebe. Zločinima će se baviti poseban mehanizam i dokumentovanje zločina će poslužiti za podizanje svesti na Kosovu i u regionu. Ovo je trenutak da zaštitimo kolektivno sećanje za generacije posle nas“, rekao je svojevremeno Kurti.

Kosovska ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu istakla je kako je ideja da se zločini prikupe i provere, „kako bi bili dostupni žrtvama, društvu, a potom i institucijama pravde“.

Od formiranja Kurtijeve vlade i izbora predsednice Vjose Osmani, često se čuje poruka da će Kosovo protiv Srbije podneti tužbu za genocid.  

„Mislim da to nema veze, iako je bilo par izjava da će taj mehanizam, odnosno Institut za istraživanje ratnih zločina pomoći nadležnim instutucijama da prikupe podatke, odnosno dokaze o navodnom genocidu na Kosovu“, rekao je Bljakaj.

Dodaje, međutim, da ne vidi ovaj institut kao telo koje bi se isključivo time bavilo, nego da bi „svaka zemlja koja proizilazi iz jednog sukoba bi trebalo da ima institut koji prikuplja dokaze o tome šta se dogodilo tokom sukoba“.

Kosovska skupština je 2019. godine usvojila Rezoluciju o genocidu koji je, kako u njoj piše, počinila Srbija, a već nekoliko puta poslanici neuspešno pokušavaju da usvoje i Zakon protiv negiranja zločina na Kosovu.

Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu, smatra da će se mehanizam osnovati jer je to predizborno obećanje Aljbina Kurtija.

„Institut će biti formalno osnovan ali sa ciljem da se razmatraju zločini počinjeni od strane srpske vojske i policije, ali ne i zločini nad Srbima. Ne vidim u ovom institutu ništa novo osim ostvarivanja predizbornog obećanja i političke odluke“, rekao je Surlić.

Kako je rekao, u pitanju su tri ključna cilja: Prvi je da se aboliraju zločini pripadnika OVK, a drugi da se delegitimizuje specijalizovani sud u Hagu koji sudi upravo pripadnicima OVK. Treći cilj je, smatra Surlić, da se prikaže monoetnička slika sukoba – da su žrtve isključivo Albanci, a zločinci isključivo Srbi.

Čak i ako do presude dođe u okviru specijalizovanog suda u Hagu, sve snage će se usmeriti ka pravno-političkoj borbi kako bi se Srbija optužila za genocid, kaže Surlić, dodajući da, iako niko od međunarodnih institucija nije nijedan zločin na Kosovu okarakterisao kao genocid, ovakva retorika se koristi u političke svrhe.


Komentari posetilaca