Priština insistira, Beogradu zakletve "teško prihvatljive"
17/07/2013 12:12|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 918 |
|

 
 
 
Šef tima za implementaciju dogovora iz Brisela Veljko Odalović kaže da se Beograd i Priština još nisu dogovarali o proceduri polaganja zakletve sudija i pripadnika policije na Kosovu, ali da bi to moglo da bude prepreka u ostvarivanju sporazuma u tim oblastima.
 
- O tome se nismo ni dogovarali i to je jedan od uslova koji je vrlo teško prihvatljiv za sudije i tužioce, rekao je Odalović Tanjugu.
 
Kako je rekao, prištinska delegacija na tome insistira. Odalović se ipak nada da će biti pronađeno rešenje i da neće, kako je kazao, ostati u međuprostoru.
 
Po Odalovićevim rečima, problem je što se tokom procesa postavlja sve više prepreka koje su teško prihvatljive. 
 
- Kako se odmaknemo od jedne teme, oni postave novi uslov, na primer kod razgovora o policiji oni traže oružje, traže civilnu zaštitu, a o tome se još nije razgovaralo, rekao je Odalović i primetio da je to "mehanizam koji smo već viđali".
 
Dnevnik Tribuna je danas, pozivajući se na izvore upućene u dialog Beograda i Prištine, objavio da bi procedura polaganja zakletve sudija i pripadnika policije mogla da bude sledeća prepreka u ostvarivanju sporazuma u oblasti policije i sudstva.
 
Prema tim izvorima, srpska strana je odbila da pripadnici struktura koje će se pridružiti Policiji Kosova polože zakletvu, kao i da učestvuju u drugim procedurama prijema u PK.
 
Izvori dnevnika su takoje rekli da je pripremljena posebna procedura osposobljavanja ovih pripadnika policije u Centru za bezbednost u Vučitrnu , ali da su se tome predstavnici Beograda usprotivili.
 
Predstavnici Beograda su i protiv toga da i sudije koji će postati deo sudskog sistema Kosova polože zakletvu. 
 
Zamenica kosovskog premijera i šefica prištinske delegacije Edita Tahiri potvrdila je za Tribunu da je polaganje zakletve prepreka koja se pojavila i navela da je u sredu zatražen sastanak sa posrednicima iz EU.
 
Izvor: Tanjug 
Foto: Medija centar 
 

Komentari posetilaca