Promocija knjige i otvaranje izlozbe fotografija o vladiki Atanasiju
14/10/2022 12:45|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 259 |
|

Medija centar Čaglavica, 14.10.2022. - Dom kulture "Gračanica", Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju promociju knjige "Atanasije: Jedan životopis" i otvaranje izložbe fotografija "Tvoje od tvojih" autora jeromonaha Teofila Petrovića, sabrata manastira Tvrdoš kod Trebinja.

"U knjizi ’Atanasije: Jedan životopis’ sabrani su mnogi znakovi i putokazi koji prate duhovno veoma živopisan put vladike Atanasija hercegovačkog, kao i mnogobrojni detalji koji ocrtavaju njegov portret. Šta ovaj duhovni lik tačno znači za savremenog čoveka nije lako sažeti i u kratkim crtama opisati. Za razumevanje dometa i zračenja ovog karaktera potrebni su različiti uglovi sagledavanja i verovatno drugačiji standard merenja. Otuda potreba za knjigom koja bi poslužila kao vodič kroz njegovo putešestvije", napisao je vladika zapadnoamerički Maksim (Vasiljević) u predgovoru.

Izložba "Tvoje od tvojih" na foreksu prati život blaženopočivšeg episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija Jevtića u četiri perioda, od rodne Brdarice do monašenja, zatim obuhvata period jeromonaha i profesora i period Atanasija kao hercegovačkog vladike, sve do njegove mirovine kao aktivnog episkopa i njegove dane i služenje u starosti.

U programu učestvuju: episkop raško-prizrenski Teodosije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop zapadnoamerički Maksim i iguman Manastira Sveti Arhangeli Mihailo.

Promocija i otvaranje izložbe fotografija biće održani u subotu, 15. oktobra 2022. godine od 19.00 časova u Domu kulture "Gračanica".

 

 


Komentari posetilaca