Promocija normalizacije odnosa kroz društvene mreže
26/01/2022 14:39|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 263 |
|

RTV KIM, 26.01.2022. - Nova društvena inicijativa (New Social Initiative, NSI) priredila je u Inovacinom centru u Prištini konferenciju pod nazivom “Moj je red da utičem” i sumirala rezultate projekta “Linking Through Lenses” (Oči u oči).

Nova društvena inicijativa je angažovala 13 influensera (uticajne ličnosti u virtuelnom svetu) iz različitih zajednica na Kosovu koji proizvode kreativan sadržaj na društvenim mrežama, da kroz mobilne platforme promovišu normalizaciju odnosa i pozitivne priče o zajednicama na Kosovu.

Izvršna direktorica NSI Jovana Radosavljević je kazala da je od samog osnivanja ove organizacije postojala ideja da se takav projekat realizuje.

“U moru negativnih vesti i sivila koje vidimo svakodnevno u medijima, nema dovoljno prostora za pozitivne stvari i priče koje se dešavaju među nama. Kroz lični primer unutar naše organizacije, kroz naše aktivnosti, mi smo se trudili da stvari učinimo malo lepšim, a to smo hteli i sa projektom `Oči u oči`, kako bi i drugi ljudi mogli to da vide”, rekla je ona.

Konferenciji je prisustvovao i švajcarski ambasador na Kosovu Tomas Koli. On je, prilikom obraćanja, istakao da društvene mreže predstavljaju pozitivan instrument spajanja mladih ljudi.

“Kada govorimo o kampanji `Oči u oči`, ona je usredsređena na mlade ljude i influenserima pluža platformu na kojoj mogu podeliti pozitivne priče o interakciji sa ljudima iz različitih zajednica. Kada budemo pratili priče na Jutjubu i ostalim mrežama, nadamo se da ćemo prevazići određene stereotipe koji preovladavaju u načinu razmišljanja. To će pokazati da nas više temaa spaja, nego što nas razdvaja”, kazao je on.

Programski direktor NSI Miloš Milovanović je kazao da su društvene mreže primarni izvor informacija za mlade ljude.

“Nažalost, društveni i tradicionalni mediji su fokusirani da prenose negativne političke realnosti sa Kosova, bez fokusiranja na svakodnevni život građana. Shvatili smo da pozitivnih priča ima veoma malo, a želeli smo da napravimo nešto što će biti vidljivo i pokazati da zajednice na Kosovu komunciraju, žive i sarađuju. To je nešto što nam daje perspektivu za bolji život u budućnosti”, kazao je on.

Milovanović je predstavio i rezultate istraživanja koji pokazuju da od 300 ispitanika oko 60 odsto mladih koristi društvene mreže svaki dan. O ostalim zajednicama na Kosovu želi da se informiše 43 odsto njih, a 44 odsto veruje da influenseri mogu da imaju uticaj.

O svojim iskustvima tokom projekta na konferenciji su, između ostalih, govorili Marija Orlović i Granit Temaj.

“Imala sam video snimke iz različitih gradova na Kosovu na svom JuTjub kanalu koji Srbima sada nisu dostupni kao ranije. Iznenadilo me je što je velika većina pozitivnih komentara stigla od Albanaca koji žive u inostranstvu, a koji su tražili da snimim južni deo Mitrovice ili neka mesta oko Prištine”, rekla je Orlovićeva.

“Iskustvo je bilo fantastično, na početku smo imali radionice, a onda i jedan aktivan vikend. Posetili smo Peć, Via Feratu u Berimu i Zubin Potok. Posebno mi se dopala Via Ferata, bio sam fasciniran dočekom i osobljem”, kazao je Temaj.

Podršku implementaciji projekta pružili su Švajcarska ambasada na Kosovu i Fond Braće Rokfeler.

Sav proizvedeni sadržaj tokom projekta je dostupan na Fejsbuku i Instagramu.

 

 


Komentari posetilaca