Protest i „humanitarna akcija“ u Severnoj Mitrovici
13/01/2023 10:52|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 548 |
|

VOA, 13.01.2023. - Protest na kojem je zatraženo puštanje iz pritvora nekadašnjeg kosovskog policajca Slađana Trajkovića, koji je uhapšen pre oko mesec dana, a koji se tereti da je počinio ratni zločin održan je u severnoj Mitrovici.

Oslobađanje Trajkovića zatražila su i dvojica Albanaca – njegove komšije, koje su prisustvovale skupu. Posle protesta na istom mestu organizovana je i akcija “prikupljanja pomoći” za potpredsednika Srpske liste Igora Simića.

Oko pedesetak ljudi, među kojima i dvojica Albanaca iz severne Mitrovice, protestovali su i nosili transparente na srpskom i albanskom jeziku:

“Pravda za Slađana”, “Jel ja nemam prava na lečenje zato što sam Srbin”, “Slađan Trajkoviq nuk eshte kriminal lufte (Slađan Trajković nije ratni zločinac)“, “Me arreston dhe une jam Sladjan (Uhapsite me i ja sam Slađan)“.

Trajković je uhapšen sredinom decembra prošle godine, pod sumnjom da je 1999. godine počinio ratni zločin i od tada se nalazu u pritvoru. Njegov advokat očekuje da će Trajkoviću biti dozvoljeno da se brani sa slobode.

„Ja sam insistirao da se njegovi prijatelji skupe danas kako bi sud koji treba da donese odluku imao u vidu da bi sa blažom merom moglo da se postigne da se krivični postupak odvija nesmetano. Mi tražimo da se Slađanu dozvoli da dođe kući i da se od kuće brani protiv lažnih optužbi koje mu se stavljaju na teret“, naveo je advokat Dejan Vasić.

Vasić je rekao da je Trajković u lošem zdravstvenom stanju te da bi „hitno morao da bude prebačen u bolnicu“.

Prisutnima su se obratile i supruga i ćerka uhapšenog Trajkovića.

„Kurti treba da se preispita – gde su bile njegove policijske snage kada su rađene provere 2013. On (Slađan Trajković) je integrisan u kosovsku policiju rađene su provere. Kako je moguće da čovek koji je radio devet godina za njih, da sada od pre dva meseca kada su skinuli uniformu bude rati zločinac“, rekla je supruga Slađana Trajkovića.

Slađanu Trajkoviću podršku su pružili i komšije Albanci.

„On je živeo sa Albancima u Bošnjačkoj mahali, njegove kolege Albanci dolazili su kod njega na slavu gde sam ja bio prisutan, jeli i pili su s njim. Kako odjednom posle 23 godine neko pokaže prstom, uhapsi ga? Znači sve treba da nas pohapse, da kažu da smo ratni zločinci. Znam da je nevin 100 odsto, da je kriv trebalo je da ga uhapse pre 23 godine. On nigde nije išao, radio je, ta država mu je davala platu. To je samo nešto politički“, naveo je Arafat Ljatifi, prijatelj i komšija Slađana Trajkovića.

Posle ovog skupa u organizaciji Građanske inicijative „Srpski opstanak“, održana je „humanitarna akcija prikupljanja pomoći“ za Igora Simića, potpredsednika Srpske liste.

Lider Građanske inciijative „Srpski opstanak“ Aleksandar Arsenijević rekao je da je akcija organizovana nakon što je Igor Simić demantovao da prima pet i više plata.

Naime, na protesnom skupu koji je održan prošle nedelje protiv Srpske liste i politike Beograda prema Kosovu, jedan od govornika na tom skupu Nebojša Jović naveo da potpredsednik Srpske liste prima nekoliko plata.

“Igor Simić je pokrajinski direktor PIO Fonda, predavač na Ekonomskom fakultetu, predsednik Nadzornog odbora TV Mreža Most, član Saveta Pravnog fakulteta, direktor NVO ‘Sinergija’, vlasnik igraonice ‘Zvrk’ od 220 kvadrata, u ostavci poslanik UČK Skupštine, gde je dugo, iako je napustio i podneo ostavku prima platu… Pa kakav si to patriota kad imas osam plata, sedam, šest plata, a druga deca ne mogu kraj s krajem da sastave“, naveo je Nebojša Jović.

Međutim dan posle tog skupa Simić je na svojoj Fejsbuk stranici naveo da nije istina da ima više fiktivnih radnih mesta.

On je objavio i potvrde pojedinih ustanova – da nije član Saveta Pravnog fakulteta univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, kao i potvrdu da „nije član, ni predsednik Nadzornog odbora JP Mreža Most niti ima bilo kakva primanja po bilo kom osnovu u ovom javnom preduzeću“.

Simić je objavio i potvrde da je u Republikom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlen sa 80 odsto radnog angažovanja, a na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Prištini sa 20 odsto radnog angažovanja.

“Podneo je dokaze, ali ne za privremene poslove koje obavlja za te firme. Što znači da on nije stalni zaposleni, ali obavlja određene poslove kao frilenser u tim firmama. Pored toga, naveo je i da je Srpska lista ta koja hrani narod. Narod je sada izašao u susret da pomogne gospodinu Igoru Simiću da svojim skromnim donacijama u ovaj težak po njih finansijski period njima omoguće lagodan život na kakav su do sada navikli“, rekao je Arsenijević

Organizatori današnje akcije, kažu da su zadovoljni odzivom građana, koji uglavnom nisu želeli da govore za medije.

„Prikupili smo novac, građani su doneli masku za lice, doneli su vazelin, ljigavca, maramice za plakanje i paket hrane, kao i novac koji su donirali u sitnim apoenima. Ima tu i krupnog novca, eto, čisto da se pomogne čoveku pošto smo čuli njegov vapaj“, rekao je Arsenijević.

Predstavnici Građanske incijative „Srpski opstanak“ su prikupljenu pomoć pokušali da u sedištu Srpske liste uruče Igoru Simiću, ali im to nije dozvoljeno.

U vezi sa ovom akcijom pokušali smo da dobijemo komentar i od potpredsednika Srpske liste Igora Simića, ali se on nije javljao na više telefonskih poziva, niti je odgovarao na poruke.

Nešto kasnije Aleksandar Arsenijević objavio je na Fejsbuku da je u današnjoj akciji pod nazivom “Za Igora” prikupljeno 9.070 dinara i 100 turskih lira. Naveo je da će ovaj novac uplatiti u humanitarne svrhe, a ostale, kako je naveo rekvizite, poslati na kućnu adresu Igora Simića.


 

 

 


Komentari posetilaca