Protest kosovskih diplomata
23/09/2022 09:52|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 287 |
|

Medija centar Čaglavica, 23.09.2022. - Nekoliko desetina zaposlenih u Ministarstvu spoljnih poslova i dijaspore Kosova protestovalo je danas ispred zgrade ovog ministarstva. Skup je održan u organizaciji Sindikata spoljne službe Kosova, pri ovom ministarstvu.

Jedan od zahteva okupljenih bio je i “zaustavljanje progona i segregacije diplomata i zvaničnika sa dugogodišnjim diplomatskim iskustvom po administrativnoj, rodnoj i etničkoj osnovi”.

Među okupljenima je bio i jedini zaposleni Srbin u ovom ministarstvu diplomata Srđan Sentić koji za Medija centar nije želeo da iznosi detalje u vezi sa protestom, rekavši kratko da je “sve što je imao da kaže naveo u dva pisma koja je u poslednjih nekoliko nedelja uputio ministarki spoljnih poslova i dijaspore”.

Zahteve je u ime Sindikata pročitao ambasador Aljbert Prenkaj koji je naveo da u ovom ministarstvu postoje “stalni pritisci zastrašivanja, ucena i pretnji”.

„Svi zajedno smo svedoci pritisaka na svakog od nas i videli smo da naše kolege odlaze, jer se plaše. U Ministarstvu spoljnih poslova nad našim funkcionerima, nažalost, je instaliran sistem zastrašivanja, ucena i pretnji i nezasluženih privilegija na najrazličitije načine. U ovoj ustanovi ne postoji bezbedno radno okruženje pogodno za zaštitu fizičkog, profesionalnog i moralnog integriteta i dostojanstva diplomata i ostalih zaposlenih“, rekao je Prenkaj.

On je naveo da postoji i konstantno kršenje Ustava i Zakona koji regulišu oblast rada Ministarstva spoljnih poslova i spoljne službe Kosova. Zatraženo je i da Vlada Kosova odmah stavi van snage Uredbu 01/2022 o reorganizaciji i sistematizaciji u Ministarstvu spoljnih poslova.

„Sindikat traži da se u Službu spoljnih poslova Kosova odmah vrati ustavni poredak i zakonitost, da Vlada Kosova odmah stavi van snage uredbu o reorganizaciji i sistematizaciji u Ministarstvu spoljnih poslova. Da se zaustavi napad na sindikalno delovanje, odnosno predsednika Sindikata Agrona Maljokua, da se poništi odluka o njegovoj smeni, kao i o smeni ostalih kolega koji su nezakonito razrešeni”.

Podršku diplomatama pružio je i Štrajkački savet državnih službenika Kosova.

 

 


Komentari posetilaca