PROTEST NOVINARA U PRIŠTINI
28/10/2014 16:20|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1262 |
|

Stotinak novinara i medijskih radnika sa Kosova, održali su danas protest u centru Prištine zbog jučerašnjeg napada nožem, na novinara televizije Klan na svom radnom mestu. Novinar Miljot Hašimja je van životne opasnosti, a policija je uhapsila napadača.

Sa protesta je od institucija koje se bave sprovođenjem zakona zatraženo, da adekvatno kazne one koji ugrožavaju slobodu izražavanja. Predsednik Asocijacije profesionalnih novinara Kosova Zekrija Šabani  je podsetio da je jučerašnji napad na novinara televizije Klan 22. napad na novinare u ovoj godini.

- Novinari se svakog dana maltretiraju u svom radu. Napadaju ih i fizički dok obavljaju svoje radne zadatke. Ovaj slučaj je još jedan u nizu od 21 slučaja koji se desio, rekao je Šabani.

Novinar televizije Klan koji je juče izboden nožem na svom random mestu u Prištini jos uvek je u bolnici i van je životne opasnosti, a policija je uhapsila napadača.

- Ovo što se desilo je katastrofa, naš novinar je ostao živ samo uz pomoć sreće. Šta još treba da se desi sem da novinari budu ubijeni, rekao je za Glas Amerike direktor TV Klan Baton Hadžiu.

- Svi mi ovde okupljeni novinari i urednici svih medija na Kosovu, apelujemo na institucije da sprovedu zakone koji štite novinare i slobodu reči, da započnu da rade svoj posao, sprovode zakone da bi se novinar osećao bezbednim i kada istražuje i kada izveštava posebno mora da se oseća bezbednim kada pruža informacije javnosti kojoj u stvari služi, rekla je za Glas Amerike urednica Radio televizije Kosovo Rabiša Muhadžiri..

Protestu koji je održan u centru Prištine prisustvovali su pored albanskih novinara i medijskih radnika i predstavnici Udruženja novinara Srbije na Kosovu i Društva novinara Kosova i Metohije koji su osudili napad na kolegu Miljota Hašimja i apelovali na međunarodnu zajednicu i bezbednosne strukture, da stanu u zaštitu novinara i novinarske profesije. 

 

Novinari na Kosovu nisu bezbedni

- Mi kao udruženje novinara Srbije na Kosovu  osuđujemo svaki napad na naše kolege ne praveći razliku da li je on Albanac, Srbin, Nemac, Amerikanac ili ko god, on je za nas novinar i on je kolega. Nedopustivo je da se novinari napadaju zato što rade svoj posao i mislim da bi zakon morao da bude mnogo rigorozniji. Ovaj najnoviji slučaj sa kolegom iz televizije KLAN je još jedan dokaz da novinari na Kosovu nisu bezbedni, a nadležni gotovo da ništa ne čine da medijskim radnicima omoguće uslove za normalan rad. Potrebna je brža reakcija nadležnih koji se bave sprovođenjem zakona i njihova je dužnost da zaštite novinare i da obezbede da novinari mogu da rade bez pritisaka, pretnji i napada. Mi smo nedavno reagujući na izveštaj Evropske Komsije o napretku Kosova upozoravali na loše stanje kad su uslovi u kojima novinari rade u pitanju, kao i na brojne nerasvetljene slučajeve ubistva i otmice novinara, kaže Budmir Ničić, predsednik Udruzenja novinara Srbije na Kosovu.

 

Izvor: Glas Amerike, New Press

 

 


Komentari posetilaca