Protest u Gračanici na Dan nestalih
30/08/2013 21:28|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 962 |
|

Na protestu organizovanom na Medjunarodni dan nestalih, medjunarodne i domaće institucije pozvane su da aktivnije rade na otkrivanju sudbine nestalih i kidnapovanih na Kosovu.
 
Sa protesnog skupa koji je danas povodom međunarodnog dana nestalih održan u Gračanici zatraženo je od svih međunarodnih i  domaćih institucija i na Kosovu i u Srbiji da aktivnije doprinesu rešavanju pitanja nestalih.
 
Koordinator  Udruženja kidnapovanih i nestali lica na Kosovu Milorad Trifunović rekao je na skupu  da najveću odgovornost za otmice  Srba nakon dolaska međunarodnih snaga snosi KFOR, a za neotkrivanje sudbine nestalih i međunarodna zajednica i domaće institucije. On je za Glas Amerike rekao da  izveštaj UNMIK-ove komisije za ljudska prava, čije je detalje nedavno objavio Amnesti internešenel,   budi nadu da će se konačno otkriti sudbina kidnapovanih i nestalih na Kosovu.
 
“Posle ovog izveštaja, koji je zaista realan i verodostojan očekujemo da sve relevantne institucije na ovim prostorima konačno jednom krenu u rasvetljavanje sudbine nestalih i otkrivanju tih lokacija, gde se oni nalaze”,kaže Trifunović.
 
Prema podacima Udruženja kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu se još uvek traga za 541 osobom srpske nacionalnosti koje su otete tokom i nakon rata.
 
Olgi Ađančić iz Miloševa kidnapovan je sin Zoran 1998. godine na kopu Belaćevac kod Obilića. Kaže neizvesnost je najteža.
 
“ Očekujem da se rasvetli njegova sudbina, jer je ovo neizdrživo, ja se još uvek nadam da ima,  jer jednom se moj sin javio preko nekog šofera, da je živ, da je u Albaniji, to je bilo dve godine posle kidnapovanja i nadam se, sad šta će d I kako će biti videćemo. Daj bože da se rasvetli sudbina, živ ili mrtav da znam, ovakva neizvesnost je mnogo teška”, kaže Olga Ađančić.
 
Okupljenima na skupu kojih je bilo oko stotinak obratila se i poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković. Ona je kazala da i kad se nekad otkrije sudbina nestalih istraga ne sme da stane i to ne iz pravnih ili moralnih nego, kako je kazala političkih razloga.
 
“Zato što se određeni ljudi, koji su vršili kidnapovanje, pa i ubijanje, pa i trgovinu organima, danas  nalaze na oficijalnim mestima vlasti i vrlo je teško međunarodnoj zajednici, da ljude koji su na vlasti na jedan način proglasi odgovornim, iako znamo da se odgovori nalaze tu”, rekla je Rada Trajković.
 
Povodom Međunarodnog dana nestalih, vršioc dužnosti šefa EULEKS-a Zoela  Vahter izjavila je u pisanoj izjavi medijima da se još 1.726 lica na Kosovu vodi kao nestalo i da Euleks nastavlja napore na rasvetljavanju njihove sudbine.
 
Izvor: Glas Amerike 
 
 

Komentari posetilaca