Prva grupa avganistanskih izbeglica stigla na Kosovo
30/08/2021 21:44|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 315 |
|

Glas Amerike, 30.08.2021. - Prva grupa od 111 izbeglica iz Avganistana stigla je na Kosovo u nedelju uveče. Njih su na prištinskom aerodromu dočekali najviši kosovski zvaničnici i ambasador SAD Filip Kosnet.

Prva grupa Avganistanaca smeštena je u kampu koji se nalazi u blizini američke vojne baze Bondstil kod Uroševca. Ulazak u kamp nije dozvoljen, a obezbeđuju ga pripadnici KFOR-a i kosovske policije.

Pripadnici KFOR-a dozvolili su Glasu Amerike snimanje samo van dvorišta kampa američko turske građevinske kompanije “Behtel Enka”, gde su smeštene izbeglice iz Avganista.

Unutar kampa primetni su samo pripadnici KFOR-a i radnici koji obavljaju radove na uređenju kampa.Prvu grupu Avganistanaca na prištinskom aerodromu dočekali su predsednica i premijer Kosova Vjosa OSmani i Aljbin Kurti i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Filip Kosnet.

"Pokazali smo da smo otvorili ne samo vrata svoje kuće već i svoja srca. Kao ljudi koji su bili žrtve genocida, razumemo šta znači pobeći iz svoje kuće. Radićemo sa saveznicima kako bi se oni osećali sigurnije", rekla je Osmani.

Povodom dolaska prve grupe izbeglica iz Avganistana na Tviteru se oglasio i američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet.

"Čast mi je pridružiti se kosovskim liderima i kolegama iz Kvinte koji su u Prištini dočekali prvu grupu avganistanskih evakuisanih pripadnika NATO. Privremenim ugoštavanjem Avganistanaca na putu do stalnih domova na drugom mestu, Kosovo ne samo da spasava živote, već daje Avganistancima priliku da izgrade nove", napisao je Kosnet na Tviteru.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećla najavio je da će druga grupa evakuisanih sa kabulskog aerodroma na Kosovo stići danas. Iz kosovske vlade ranije je najavljeno da će Kosovo primiti oko 2.000 izbeglica iz Avganistanaca.

 


Komentari posetilaca