"Prvi slučaj koronavirusa u srpskim sredinama na Kosovu" ipak negativan?
16/04/2020 20:51|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 500 |
|


Glas Amerike, 16.04.2020. - Osoba iz većinski srpskog sela Dobrotin kod Lipljana na Kosovu, za koju je krajem marta objavljeno da je obolela od koronavirusa otpuštena je iz bolnice pre oko nedelju dana. Međutim, prema bolničkoj otpusnoj listi, ona je bila negativna na Kovid 19.

Zbog povišene temperature i otežanog disanja 62-ogodišnja S.P iz Dobrotina kod Lipljana primljena je 23. marta ove godine na Internu kliniku u Lapljem Selu. Sutradan, nakon što je prenoćila u ovoj bolnici, transportovana je u Kliničko bolnički centar Niš, pod sumnjom da je obolela od Kovida 19.

Tri dana kasnije, 27. marta predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je na konferenciji za novinare da je u srpskim sredinama na Kosovu zabeležen prvi slučaj koronavirusa.

“Imamo prvu ženu 62 godine kod Lipljana iz sela Dobrotin kod Lipljana, koja je pozitivna na Kovid u srpskim sredinama“, rekao je tada predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sutradan 28. marta je na konferenciji za novinare, ovu tvrdnju ponovio je i direktor Kliničko bolničkog centra u Gračanici Bratislav Lazić.

Ko što već znate, pacijentkinja koja je iz sela Dobrotin transportovana iz naše ustanove 24.marta u KBC Niš, koji je regionalni centar za lečenje bolesnika od koronavirusa, je tamo dijagnostikovana, testirana i test je pokazao da je ona pozitivna na infekciju Kovidom 19”, kazao je Lazić 28.marta ove godine.

Glas Amerike je međutim imao uvid u otpusnu listu pacijentikinje gde piše da je žena iz Dobrotina o kojoj su govorili predsednik Srbije i direktor KBC-a u Gračanici, zapravo negativna na koronavirus. U otpusnoj listi Kliničkog centra Niš - Klinike za plućne bolesti se navodi da je ona najpre zbog sumnje na Kovid 19 upućena na infektivnu kliniku Kliničkog centra Niš i da je nakon laboratorijske analize utvrđeno da je negativna na ovaj virus. Na odeljenju pulmologije kako se navodi u otpusnoj listi lečena je od drugih zdravstvenih problema.

Da S.P iz Dobrotina nije obolela od Kovida 19 tvrdili su nezvanično sve vreme i članovi njene porodice. Nakon konferencije u Gračanici na kojoj su direktor KBC-a Bratislav Lazić i gradonačelnik Gračanice Srđan Popović govorili o ženi iz Dobrotina, kao oboleloj od Kovida 19, na društvenim mrežama je reagovala i njena ćerka.

“Sram da vas bude! Bez ikakvih dokaza ste javili da je žena zaražena. Ajde sad Popoviću idi kod stručnjaka Lazića i neka svima pokaže mejl koji je dobio iz KC Niš. Pa da lepo demantujete to što ste danas rekli. Gde vam je bila pamet pa da slušate onog što je juče prvi rekao”, napisala je ćerka 62-ogodišnje žene u komentaru na vest sa konferencije da je njena majka obolela od Kovida 19.

Na ovu objavu nije bilo nikakvih reakcija, kao što niko nije reagovao ni na tvrdnju Nenada Rašića ,predsednika Progresivne demokratske stranke, koji je 07. aprila u intervjuu za Radio Kosovo kazao da žena iz Dobrotina nema Kovid 19.

Apsurdno je da iako KBC sa sedištem u Gračanici ima zvaničan izveštaj da gospođa nije pozitivna na koronavirus, to i dalje nije objavljeno javnosti, a ona se i dalje vodi da je pozitivna na Kovid 19”, naveo je Rašić 7.aprila.

Da se S.P i dalje vodi kao pozitivna na Kovid 19, na neki način, potvrđuje i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji svakodnevno na društvenim mrežama objavljuje izveštaj o stanju na Kosovu u vezi koronavirusa, posebno u srpskim sredinama. U njegovim izveštajima o obolelima od Kovida 19 stoji da kad su srpske sredine u pitanju, pored severa Kosova gde je najveći broj obolelih, postoji i jedna osoba u opštini Gračanica.

Kompletnu ovu situaciju pokušali smo da razjasnimo u Kliničko bolničkom centru u Gračanici.

Na nekoliko načina smo od direktora Bratislava Lazića pokušali da dobijemo odgovore. Poslali smo mu pitanja mejlom – odgovore za sada nismo dobili. U sedištu KBC-a u Gračanici smo u dva navrata pokušali da razgovaramo sa Lazićem, ali nam je rečeno da je na sastanku i da nema vremena.

Probali smo i telefonom, ali nam je sekretarica kazala da je u „gužvi, na sastanku i da nema vremena“. Obavestili smo je da smo i mejlom poslali pitanja.

Pismo smo uputili i na adresu Klinike za plućne bolesti Kliničkog centra Niš, odakle je S.P iz Dobrotina otpuštena 07. aprila. Pitali smo da li je ona tokom lečenja u njihovoj ustanovi i uopšte KBC-u Niš imala Kovid 19. Odgovor za sada nismo dobili.

Prema saznanjima Glasa Amerike, 62-ogodišnja žena se sada nalazi u svojoj kući u Dobrotinu i oseća se dobro.

Informacija od pre nešto više od dve nedelje da je osoba iz Dobrotina obolela od koronavirusa, uznemirila je tih dana i mnoge meštane ovog sela, ali i centralnog Kosova. Nakon toga je Opština Gračanica izvršila i dezinfekciju svih ulica u Dobrotinu, kao i u ostalim mestima ove opštine.

 


Komentari posetilaca