Prvo mesto za Ivana Miljkovića, novinara New Press-a
24/10/2014 16:25|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1402 |
|

Srpski novinari Ivan Miljković i Marijana Simić ovogodišnji su dobitnici nagrade za najbolju priču o siromaštvu koju tradicionalno dodeljuje tim Ujedinjenih nacija na Kosovu. U kategoriji za najbolji radijski prilog prvo mesto je osvojio Ivan Miljković novinar produkcije New Press iz Čaglavice i saradnik Radija 038 iz Gračanice za radijsku reportažu „Priča o Mamu“.

- Drago mi je zbog nagrade, a još mi je draže što je ona u jakoj konkurenciji pripala novinarima srpskih medija. Junak moje priče je Rom deportovan iz Nemačke. O njemu niko ne brine jer nema nijedan lični dokument, zbog toga je praktično nevidljiv za socijalne službe i one ustanove koje bi trebalo da vode brigu o njemu. Tamo gde su institucije zakazale, usled administrativnih pravila, uskočili su građani, dobri ljudi, koji su pomogli da čovek dobija tri obroka dnevno, novu odeću i na kraju smeštaj. Dakle, ova nam priča vraća veru u ljude i ukazuje na neke propuste zvaničnih institucija. Drago mi je da je žiri to uočio, rekao je Miljković primajuću nagradu.

Nagrađena je i Marijana Simić iz odeljenja za informisanje opštine Gračnanica. U kategoriji najbolje priče o siromaštvu objavljene u elektronskim medijima, njen tekst  „Gerento domaćice počele sa radom“  objavljen na portalu „nasagracanica.com“ osvojila je drugo mesto.

- Bez obzira da li radite na radiju, televiziji, u štampanim medijima ili javnoj instituciji kritikujte uvek one koji su to zaslužili, pohvalite one koji postižu uspeh, ne otimajte tuđe i pišite o onima kojima je pomoć potrebna. Ovo je samo jedan primer kako opština Gračanica pomaže siromašne slojeve društva i neka svim novinarima rad opštine Gračanica na suzbijanju siromaštva bude inspiracija za nove priče kao što je moja novinarska dužnost bila da sve vas o tome informišem pa sam za tu novinarsku priču nagrađena i ove godine, rekla  je Simićeva. Ona je istovremeno istakla da nagrada nije samo njen profesionalni stepenik više, već i uspeh čitave opštine Gračanica.

Na svečanosti u Muzeju Kosova u Prištini  Šef UNDP-a na Kosovu Endrju Rasel je rekao da će tim Ujedinjenih nacija nastaviti da nagrađuje sve one koji na bilo koji način utiču na iskorenjivanje siromaštva na Kosovu.  Šef Kancelarije za zajednice Vlade Kosova i član žirija za dodelu nagrada Srđan Popović je napomenuo da pred žirijem nije bio lak zadatak, ali da su nagrađeni oni koji su ispunili sve kriterijume za dodelu nagrada. Dodeli priznanja najuspešnijim novinarima prisustvovao je i šef UNMIK-a na Kosovu Farid Zarif.

Osim Simićeve kojoj je ovo treća nagrada UNKT-a za radove na temu siromaštva i Miljkovića koji je takođe dobitnik nekoliko nagrada za dokumentarne  televizijske I radijske reportaže, nagrađeni su I novinari i kosovskih pisanih I elektronskim medija na albanskom jeziku: Koha ditore, Klan Kosova, Tribune, BIRN-a i TV 21.  Tim Ujedinjenih nacija na Kosovu i UNDP već devetu godinu zaredom organizje konkurs I dodelu nagrada na temu siromaštva. Nagrade se dodeljuju u kategorijama za  televizijsku i radijsku priču,  fotografiju i tekst u štampanim medijima za  priču o siromaštvu.

 


Komentari posetilaca