Radojević: EU i UNDP da otkažu obnovu kuće nacističkog kolaboracioniste
06/02/2022 10:40|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 169 |
|

RTV KIM, Sputnjik Srbija, 06.02.2022. - Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević smatra da je neverovatno da Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u južnom delu grada na Ibru rekonstruiše kuću Džafera Deve, ozloglašenog naciste i kolaboracioniste u Drugom svetskom ratu, i pozvao na otkazivanje ovog projekta.

Radojević je na svom Fejsbuk nalogu naveo da su „istorijske činjenice nepobitne“ i pozvao EU i UNDP da otkažu ovaj projekat.

On je naveo da je skandalozno da je jedna od agencija Ujedinjenih nacija, koje su, kako je napisao, „osnovane da bi sprečile ratove i širenje mržnje“, uključena u organizaciju renoviranja kuće jednog ratnog zločinca, a da je još šokantnije da ta kuća bude namenjena za regionalni kulturni centar.

„Džafer Deva je tokom okupacije dočekao nemačkog generala Eberharta i zahvalio mu na oslobođenju od srpskog ropstva. Dobio je i funkciju okupacionog načelnika mitrovačkog sreza. U svojstvu okupacionog sreskog načelnika, Džafer Deva je 20. maja 1941. godine izdao naređenje o oduzimanju celokupne jevrejske imovine. U stvari, ovom naredbom je legalizovana pljačka koju su okupatori i njihovi saradnici sprovodili od prvog dana okupacije. Tako su mitrovački Jevreji ostali bez ikakvih životnih prihoda. Zabranjena im je bilo kakva komunikacija sa sugrađanima“, napisao je Radojević.

On je podsetio i da je avgusta 1941. godine naređeno hapšenje svih muških Jevreja od 21 do 55 godina starosti, a da je od kosovskomitrovačkih Jevreja, svega njih 47 preživelo rat i da su se svi oni preselili u Izrael.

Obnovu Devine kuće, osim UNDP-a, podržali su i kosovsko Ministarstvo kulture, omladine i sporta i Kancelarija EU u Prištini.

 

 


Komentari posetilaca