Radosavljević: EU se vratila i odlučna je po pitanju formiranja ZSO
08/12/2021 12:45|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 184 |
|

RTV KIM, 04.12.2021. - Poruke Žozepa Borelja, Aljbinu Kurtiju, da se od kosovske strane u dijalogu očekuje formiranje ZSO, znači da se Evropska Unija konačno vratila i da je odlučna, kaže novinar i analitičar Nenad Radosavljević.
Radosavljević smatra odlučnim korakom EU to što je Borelj dao do znanja Kurtiju da će nastaviti da traži od kosovske vlasti formiranje ovog tela. Ipak, sagovornik RTV Kim nije potputno siguran da li ovo odluka same EU ili je to povezano sa uključivanjem SAD-a u proces pregovora.
"Ipak, mislim da neće baš tako lako biti vlasti u Prištini da se iz toga svega izvuče na jedan lak način, kao što je to bilo u prethodnom periodu. Mislim da se sada konsolidovala EU i da ona sada ima neki ozbiljan strateški plan i da su preduzeli konkretne korake u tom smislu. Imaju oni mehanizme kako će da dovedu u red one koji nisu onakvi kakvi bi po dogovoru postignutim u Briselu trebali da budu. Mislim da je sada to vreme došlo, mislim da će konačno biti pomaka u smislu konkretnih koraka ka ZSO ali i u smislu čitavog puta ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine", kazao je Radosavljević.
Radosavljević je mišljenja da će Priština biti uslovljena viznom liberalizacijom.
"Mislim da je u tom smislu ključna karika, kako treba da uslovi EU one koji su trenutno na vlasti Prištini. To je upravo taj put i to je ono što će da se desi. Ipak će oni morati da pristanu na ono što se od njih traži da bi dobili ono što očekuju i čemu se nadaju. A to donosi i dobar odgovor u biračkom telu", zaključuje Radosavljević.
Podsetimo na jučerašnjoj konferenciji za štampu visoki predstavnik EU Žozep Borelj se nije složio sa Kurtijem da je odluka Ustavog suda Kosova prepreka za formiranje ZSO-a, da su dve strane dobrovljno donele odluku o potpisivanju sporazuma. On je poručio i da će nastaviti da traži ispunjenje tog sporazuma, te da je on važan.

Komentari posetilaca