Radosavljević: RTV Mir isključen po nalogu vlasti u Beogradu
17/03/2020 13:50|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 863 |
|


Vlasnik Televizije Mir u Leposaviću Nenad Radosavljević rekao je u emisiji Slobodno srpski da isključenje RTV Mir iz kablovske mreže na severu Kosova, od strane kompanije MTS d.o.o. ima političku pozadinu.

„Ta linija ide od MTS d.o.o, oni su izvršioci ovog „zločina“, oni koji su podizvođači naredbe je Srpska lista na Kosovu, a oni koji su naredbodavci ili nalogodavci, to je SNS partija u Begradu i vlast. To je vrlo jasno“.

Cilj isključenja TV Mir iz kablovske mreže, je kako kaže Radosavljević, da se u javnosti ne vidi ništa drugačije, sem onoga što vlast želi da se vidi.

Prema njegovim rečima, Televizija Mir je, kao nezavisan medij, emitovala svo što se dešava, i kampanju Srpske liste, kada su delili socijlne pakete od kuće do kuće, od vrata do vrata, koje je počelo posle Nove godine odlukom Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ali i druge sadržaje.

„Problem je to što je pored zastupljenosti jedne strane, odnosno onih koji su na vlasti, Televizija Mir emitovala i nešto drugo, na primer Boška Obradovića, Vuka Jeremića, Zorana Lutovca, zatim skup na kojem je proglašen početak bojkota izbora, proteste koji su se u kontinuitetu dešavali u jednom periodu 1 od 5 mliona, itd. To se na Televiziji Mir moglo videti. Isto onoliko koliko se u informativnom programu vidi i ono što govori Aleksandar Vučić, Ana Brnabić i svi oni koji su na vlasti, ali se vidi i ono što rade, misle, govore i oni koji su opozicija u Srbiji“.

 

Isključenje interneta i kablovske - „pokušaj ubistva“

 

Radosavljević ističe da je kompanija MTS d.o.o, inače ćerka firma srpskog Telekoma, registrovana na Kosovu, nakon Sporazuma o telekomunikacijama koji su u Briselu postigli Beograd i Priština, signal TV Mir iz kablovske mreže isključila još 3. januara ove godine, samo  tri dana nakon što je kupila najveće kablovske distriburete na severu Kosova. Nedavno je, prema tvrdnjama Radosavljevića, Televiziji Mir isključen i internet od strane te kompanije.

„Njima ( MTS d.o.o. ) očigledno nije bilo dovoljno da se mi ne vidimo u kablovskoj mreži, oni su hteli da nas popuno unište i pravo da vam kažem, ja to tretiram kao „pokušaj ubistva,“ jer ubistvo se može pokušati oružjem, ali i na način da vam  ugroze egzistenciju i da vi ne možete da preživite. Devet porodica koje rade u ovoj televiziji nemaju druge izvore prihoda i na bilo koji drugi način nisu obezbeđeni, a ovo je jedini način, tako da je reč o zloj nameri, jer su hteli i pokušali da ugase potpuno signal koji se šalje putem strimovanja kroz njihov interenet,  a oni su monopolisti na severu. Drugim rečima, na severu Kosova ne postoji drugi internet osim njihovog i onog koji oni daju“.

 

Rad iz „egzila“

 

Televizija Mir trenutno, kako kaže Radosavljević, program emituje iz „egzila“.

„Bili smo prinuđeni da promenimo mesto, jer ako internet zbog toga što su oni ( MTS d.o.o.) monopolisti ne može da dođe do nas, mi smo onda morali da odemo do interneta. Otišli smo u Južnu Mitrovicu, odneli deo emisione  tehnike, opremu, invertore, korektore  i drugo, da bi obezbedili  stabilno napajanje. Pozvali smo i ART MOTION i IPKO, koji su nam odmah izašli u susret i vrlo brzo smo dobili od njih internet da možemo da emitujemo program. Sada možemo da emitujemo naš program svuda tamo gde smo i emitovali pre nego što su nam ugasili internet“.

 

Taksa je glupost - postoje važnije stvari za prekid dijaloga

 

Nenad Radosavljević koji je i član Saveza za Srbiju, kaže da mu nije jasan stav Beograda kad je u pitanju taksa od 100 odsto, kao razlog za uslovljavanje nastavka dijaloga, jer postoje važnije teme zbog kojih je Beograd eventualno trebao da prekine dijalog.  

„Takse se uvode, tu nastaje problem, ali to se dešava i drugde u svetu, između Kine i Amerike, svuda. Onda se to preusmeri i traže se neka druga tržišta. To rešavaju firme. Međutim, postoje važnije teme, poput onih koje se tiču vojske (Kosova) i Trepče. Ti su zakoni prošli i to u vrlo kratkom roku, možda u tri meseca i to sve zajedno. Onda je izabrana ova ( taksa od 100 odsto) koja je suštinski najbenignija. Ona je izabrana kao tema. Kao imamo štetu ne znam koliko miliona, pa se tu stvara neki privid da je to nešto novo,  toliko strašno,  pa se izaziva humanitarna katastrofa....Dakle, ako je trebalo  zbog nečega da se obustavi dijalog, onda je trebalo zbog toga što se izašlo iz okvira Briselskog dijaloga,  čak i Ustava, odnosno Ahtisarijevog plana, vezano za formiranje vojske. Oni su onda trebali da kažu „ne poštuje se to i to, ne poštujete ni vi sopstveni Ustav i nećemo da idemo dalje u razgovore. To bi bilo razumno opravdanje, ovo nije razumno opravdanje i samo je igra u kupovini vremena“

S druge strane Radosavljević kaže da ne razume stav premijera Kosova Aljbina Kurtija kad je u pitanju ukidanje takse.

„On prosto može da bira samo između dve stvari. Jedna je da ostane dosledan ovome da on hoće reciprocitet, da o tome hoće da razgovara itd, a sa čime se naravno Amerikanci ne slažu i da mu samim tim padne vlada,  jer će Isa Mustafa da ga ostavi tu gde je zapeo i više tu razgovora nema. U drugom slučaju, on mora da posluša Ameriku. On može ili da ode sa vlasti ili da posluša Ameriku. Ja lično mislim da će on ipak poslušati na kraju Ameriku.  Nije moguće da se Aljbin Kurti boji toga, da ako ukine takse, njemu će se dići opozicija, Ramuš i drugi na Kosovu, pa će mu oni praviti problem. Oni takođe to ne bi smeli od Amerike“.

 

Srpska lista nije stvorena da misli, nego da sprovodi naloge

 

Radosavljević apsurdnim ocejuje to što poslanici Srpske liste na poslednje dve sednice kosovskog parlamenta, gde je bilo reči o taksama, nisu govorili ništa, a upravo su poslanici ove liste u prošlom mandatu bojkotovali rad kosovskog parlamenta zbog uvođenja takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH.

„Ta Srpska lista koja je dobila 98% podrške je u stvari smišljena,  ne da misli,  nego da sprovodi ono što neko odluči. Oni su smišljeni da ljude uguraju u autobuse kad treba da idu na neke mitinge. Oni su smišljeni da paze da slučajno neko ne promakne da izađe na izbore i da ne glasa za recimo Srpsku listu, nego mora obavezno to da se desi. Oni su određeni da dele među sobom tendere, da uživaju u životu i da se kriju. Eto, to je njima obaveza. Oni moraju samo da rade i sprovode ono što im neko kaže, a taj neko je Srpska napredna stranka na čelu sa Aleksandrom Vučićem u Beogradu. To je vrlo prosto i jasno“, rekao je Nenad Radosavljević u emisiji Slobodeno srpski.

 

.

 


Komentari posetilaca