Radulović: Posle posete Đukanovića, jasno je ko predstavlja Crnogorce na Kosovu
30/05/2022 10:28|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 397 |
|


Medija centar Čaglavica, 30.05.2022. - Predsednik Udruženja Crnogoraca „Lovćen“ Lazar Radulović rekao je u emisiji “Slobodno srpski” da je nedavna poseta crnogorskog predsednika Mila Đukanovića Prištini od izuzetnog značaja za položaj njegovih sunarodnika na Kosovu, kao i na ukupne odnose Kosova i Crne Gore.

„To je bila prva zvanična poseta jednog predsednika Crne Gore od kad je Kosovo proglasilo nezavisnost. Đukanović je do sada puno toga dao Kosovu , a ovom prilikom je Đukanović samog sebe doneo na Kosovo i mislim da je to albanskoj naciji puno značilo i političarima na Kosovu, tako da je sama poseta Đukanovića Kosovu, po procenama analitičara, možda i najvažnija poseta u regionu u ovoj godini“, smatra Radulović.

„Mislim da to svi znaju, čak i političari na Kosovu da Crna Gora onog trenutka kad je priznala nezavisnost Kosova 2008.godine, da je to Kosovu značilo više nego mnogo veće evrospke zemlje. Nakon toga, Crna Gora je u nekim inicijativama za prijem Kosova u raznorazne organizacije glasala za prijem Kosova, tako da im je uvek davala snagu i motivaciju za dalje da nastave u tom pravcu, tako da su oni uvek imali podršku Crne Gore”.

Predsednik udruženja Crnogoraca na Kosovu „Lovćen“ istakao je da je Crna Gora čvrsto opredeljena da ide evropskim putem i postane deo porodica evropskih zemalja, a što se tiče Kosova veruje da je i ono usmereno da ide ka Evropskoj uniji.
„Mislim da je Crna Gora mnogo bliže ostvarivanju tog cilja ali jednostavno i Crnu Goru i Kosovo vidim kao članice Evrospke unije i osim u Evropi zaista ne vidim za te dve države neki drugi put“, kaže Radulović.

Crnogorci ni za ni protiv, jer nisu ustavna katagerija

Komentarišući inicijativu da Kosovo postane deo „Partnerstva za mir“, kaže da Crnogorci nemaju insitucionalne mogućnosti da bi izrazili svoje mišljenje o tome.

„Mi ne možemo biti ni za ni protiv jer nismo ustavna kategorija. Crnogorci ovde ne mogu da još uvek budu deo svega toga dok ne budu deo ustava. Što se Srbije tiče ona ima svoje mehanizme, ima 10 poslanika u Skupštini Kosova, tako da mislim da ima i odbrambeni mehanizam, ako znamo da dve trećine albanskih poslanika mora da glasa za zakon, tako da mora i dve trećine manjinskih poslanika“, kaže Radulović.

U svom govoru u Prištini Đukanović se jasno založio za „što skorije rešavanje statusa Crnogoraca na Kosovu i povećanja njihove političke vidljivosti“.

„To je jako dobro što je predsednik jasno i glasno rekao da jednistavno mora doći do poboljšanja statusa Crnogoraca na Kosovu, da Crnogorci moraju da budu u institucijama u ustavnim okvirima. Crna Gora je puno ustupaka učinila Kosovu i mislim da je vreme da i Kosovo neki od tih ustupaka vrati Crnoj Gori, a to je kroz crnogorsku zajednicu. Crnogorska zajednica mora da ima svoje predstavnke i u institucijama i mora da ima svog predstavnika u parlamentu Kosova dok ne budu ustavna kategorija“, kategoričan je Radulović.

„Taj njegov stav je nama veliki vetar u leđa i ovo je novi početak za crnogorsku zajednicu, a to ćemo, nadam se, u ovoj godini primetiti da li će biti pomaka, boljitka, jer ako ne dođe sada, onda ne znam kada će“.

Sad se zna ko predstavlja Crnogorce

Povodom reagovanja Crnogorske liberalne stranke Kosova (CLS) i Udruženja kosovskih Crnogoraca „Matica“ uoči posete Prištini da Đukanović nije dobrodošao među preostale kosovske Crnogorce jer je, kako su naveli, „saučesnik u etničkom čišćenju 30 hiljada Crnogoraca sunarodnika sa ovog prostora“, Radulović smatra da je o unutrašnjim odnosima unutar crnogorske zajednice suvišno pričati, jer je poseta Đukanovića sve razjasnila.

„Dolaskom predsednika Đukanovića rekao bih da je stavljen pečat na to ko ubuduće predstavlja Crnogorce na Kosovu, a to je Udruženje Crnogoraca „Lovćen“, kao jedno legitimno udruženje Crnogoraca na Kosovu koje se zaista bori za bolji status“, tvrdi Radulović.

Nije želeo da demantuje ni da potvrdi informaciju da je ozbiljan kandidat za novog direktora Kancelarije za zajednice pri kabinetu premijera Kosova.

„Šuškalo se, i ja sam čuo za neku takvu informaciju. Bilo je razgovora, to još stoji tako, rekao bih na papiru, videćemo. Ja lično očekujem posle ove posete Đukanovića da mi dobijemo neku poziciju. Koja će to pozicija biti videćemo, čekamo premijera da se vrati. U neko skorije vreme znaće se šta će to biti“, izjavio je prvi čovek Udruženja Crnogoraca „Lovćen“ Lazar Radulović gostujući u “Slobodno srpski”.

 

 


Komentari posetilaca