Rakić: Na Kosovu nema jednakosti ni poštovanja veroispovesti
02/06/2022 12:18|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 285 |
|

RTV KIM, 02.06.2022. - ”Zabrana služenja liturgije jutros u Hramu Hrista Spasa u Prištini je kršenje osnovnih ljudskih prava srpskoj zajednici na Кosovu“, ocenio je predsednik Srpske liste i minisstar u kosovskoj vladi Goran Rakić nakon što je Policija sprečila sveštenike i vernike da uđu u crkvu.

Rakić ovakav postupak ocenjuje kao „direktan udar na sve Srbe“ koji žive na Kosovu. Navodi da je smatrao da su ovakvi slučajevi prošlost, te da narodi koji žive na Kosovu treba da rade na izgradnji međusobnog pomirenja i poštuju svačiju veroispovest.

Međutim, dodaje on, ovaj postupak je samo pokazatelj da to nije slučaj. ”Ovo što se jutros dogodilo sveštenstvu i vernom narodu koji, sem da obeleže veliki praznik, nisu imali nikakvu drugu nameru ne samo da je loša poruka, nego i crveni alarm za međunarodnu zajednicu“, naveo je on.

Rakić smatra da ne postoji jednakost među narodima na Kosovu i da se ovim činom šalje jasna poruka da Srbi u svojim svetinjama ne mogu slobodno da propovedaju svoju veru”.

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova i predsednik Srpske liste poručuje da će srpski predstavnici „morati još odlučnije da se borimo da se zvono sa srpskih crkvi čuje svuda tamo gde one postoje“.

 

 


Komentari posetilaca