Rama: Kurtijeva politika pravi žrtvu od Srbije
07/07/2023 13:24|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 128 |
|

FoNet, Kim, 07.07.2023. - Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da su dokument o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu koji je pripremio videli samo šef francuske države Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, navode prištinski mediji.

Rama je ocenio da kosovske vlasti svojim ponašanjem čine da „Srbija izgleda kao žrtva, što je tragično“.

„Niko me nije pitao, to sam uradio sam i doprinos je za koji mislim da je najbolje od onoga što sam pročitao, čuo i video od drugih. Može biti i boljih“, izjavio je Rama televiziji Klan Kosova i ponovio da se nije konsultovao sa vlastima u Prištini.

Rama je rekao da nema lični problem sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, ali da se ne ne slaže sa njegovom politikom, jer je učinio da Srbija izgleda kao žrtva pred međunarodnom zajednicom.

Ta politika je postala prepreka, pogrešna je. Ne napadam Kurtija. Zauzimam stav o određenoj politici. Nemam ništa lično. Kurtija imam za prijatelja i on je neko sa kim uživam da se svađam, izjavio je Rama.

Govoreći o Kurtijevom otkazivanju susreta, Rama je ocenio da je to rezultat ideje da je stav Kosova ispravan, a da ceo svet nije u pravu.

Prištinski mediji su naveli poruke Evropske unije da Ramina ideja o međunarodnoj konferenciji za Srbiju i Kosovo „mora biti koordinirana sa posrednicima u dijalogu i stranama“.

Pozdravljamo svaku podršku na visokom nivou dijalogu koji vodi EU o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, posebno u ovom izazovnom trenutku, izjavio je portparol EU Peter Stano.

Rama je, predlažući konferenciju, naveo da Kurtiju i Vučiću „ne treba dozvoliti da odu bez postizanja dogovora“.

 


Komentari posetilaca