Rama dočekan u Prištini, osma sednica dve vlade
20/06/2022 14:15|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 222 |
|

RTV KIM, 20.06.2022. - Delegacija Albanije predvođena premijerom Edijem Ramom dočekana je u Prištini uz najviše počasti. Nakon zajedničke sednice dve vlade, očekuje se potpisivanje više međudržavnih sporazuma između Kosova i Albanije.

Kako je prethodno najavljeno iz Kabineta premijera Kosova, očekuje se potpisivanje više sporazuma u oblastima pravosuđa, obrazovanja, poljoprivrede, infrastrukture, turizma i javne bezbednosti.

Najavljeno je dalje regulisanje režima lokalnog pograničnog saobraćaja, olakšavanje graničnih procedura na punktu Vrmica - Morina, studija izvodljivosti za železnički prugu Priština-Drač, kao i uzajamno priznavanje socijalnog osiguranja između Kosova i Albanije.

Posebna pažnja biće posvećena novom projektu luke Drač koji predviđa takozvanu "suvu luku" u Prištini.

Podsetimo, poslednji sastanak dve vlade je održan novembra prošle godine u Elbasanu.

Kurti: Sporazumi olakšavaju život građana

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je na početku zajedničke sednice dve vlade da je sporazumima između vlada Kosova i Albanije "olakšan život građana sa obe strane granice" i izrazio zadovoljstvo njihovom primenom, dodajući da će oni koji će danas biti potpisani, dodatno uticati na produbljivanje saradnje.

"Sa zadovoljstvom mogu da saopštim da se svi sporazumi sprovode, njima se olakšava život građana u raznim oblastima", naveo je Kurti.

Rama: Povećana trgovinska razmena između Kosova i Albanije

Premijer Albanije Edi Rama je na sastanku vlada Kosova i Albanije rekao da je "trgovinska razmene dve zemlje povećana" i tokom uvodnog obraćanja predstavio deo projekta luke Porto Romano (Drač) koji se odnosi na Prištinu.

Premijer Albanije je istakao da u Albaniji trenutno posluje 1.225 kosovskih preduzeća, od kojih je 1.081 u potpunom vlasništvu ljudi sa Kosova.

On je dodao da su investicije Kosova u Albaniju u 2017. isnosile 9, a 2021. 139 miliona evra. Prema njegovim rečima, cifra je značajna, a mogućnosti za povećanje investicija očigledne.

"Verujem da imamo priliku da povećamo i obim zajedničkih investicija. U međuvremenu, podsetio bih ministre unutrašnjih poslova da imamo potpisan protokol u Morini koji služi kao vodič za praktičan prelazak granice. Verujem da se premijer slaže da je u ovoj sezoni nedopustivo da imamo probleme koje godinama imamo - beskrajne redove zbog provere jednog po jednog automobila koji dolaze u Albaniju", rekao je Rama.

Šef izvršne vlasti u Albaniji je dodao da je završena prva faza zajedničkog bukvara.

"Rad na drugoj fazi se nastavlja. Srećan sam što predajemo iz objedinjenih bukvara, dok smo sa predstavnicima albanskog stanovništva u Severnoj Makedoniji, sa premijerom Crne Gore, sa onima u Srbiji razgovarali da ovaj bukvar ide svim Albancima.

"Takođe i dijaspori, biće distribucije bukvara gde god je potrebno", rekao je Rama.

 

 


Komentari posetilaca