Rama doneo potpisane sporazume u Prištinu, još se nada susretu s Kurtijem
06/07/2023 14:18|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 234 |
|

Beta, Kim, 06.07.2023. - Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova potvrdilo je da je dobilo 13 sporazuma dve vlade, Kosova i Albanije koje je danas potpisao premijer Edi Rama.

Premijer Albanije Edi Rama saopštio je da je jutros Ministarstvu spoljnih poslova Kosova dostavljeno 13 sporazuma koji je trebalo da budu potpisani na sastanku dve vlade 14. juna, koji na njegov zahtev nije održan.

Rama je rekao da ostaje nada da će nakon ovoga imati sastanak sa premijerom Kurtijem.

„Ostaje da se nadam da ćemo nakon otklanjanja zabrinutosti koju je javno izrazio premijer Kurti imati i potvrdu sastanka sa Aljbinom danas popodne“, napisao je Rama.

Kurti je juče izjavio da će se sastati sa kolegom iz Albanije samo u okviru sastanka dve vlade, u suprotnom sastanka neće biti i kao uslov naveo potpisivanje ovih 13 sporazuma između dve vlade.

Opozicija kritikuje Kurtija: Rama dolazi svojoj braći

Predsednik Poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri naveo je da je odbijanje Kurtija da se sastane sa Ramom sramna i skandalozna odluka.

„Rama dolazi svojoj kući, svojoj braći. Kurtijevo odbijanje da se sastane s njim je skandal. Ja to vidim kao sraman čin“, naveo je Tahiri, preneli su prištinski mediji.

Kako je dodao, Rama dolazi kao premijer zemlje članice NATO, a ne kao pojedinac.

„Sastanak mora da se održi, jer je Rama napravio korak dalje i naredio svojim ministrima da potpišu sporazume. Uveren sam da je većina opozicije spremna da ovu vlasti pošalje na zasluženi sud“, rekao je Tahiri.

Za sada nema zvanične potvrde da li je premijer Kurti promenio stav u vezi sa susretom sa Ramom.

Premijer Edi Rama će se danas u okviru priprema za samit Berlinskog procesa koji se u oktobru održava u Tirani, u Prištini susresti sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i predsednikom kosovskog parlamenta Gljaukom Konjufcom.

Rama u Prištinu dolazi u sklopu balkanske turneje koju je započeo danas razgovorima u Skoplju, a sutra bi trebalo da poseti Beograd.

 

 


Komentari posetilaca