Rašić: U momentu kada ZSO bude usvojena institucije Srbije će biti ugašene
17/11/2023 15:18|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 146 |
|

Kim, 17.11.2023. - Nacrt statuta za ZSO koji je u Prištinu i Beograd prošlog meseca donela takozvana Zapadna petorka još nije poznat javnosti, ali ni pojedinim članovima kosovske vlade. Ipak, u medijima se nedavno pojavila nezvanična verzija od 45 tačaka. „Ta institucija, kako god se zvala, asocijacija ili samouprava, će biti u znatnoj meri povezana sa radom premijera“, kaže za Radio Kim ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić, navodeći da originalnu verziju još nije video. Uspostavljanjem ZSO institucije Republike Srbije će biti ugašene, kaže Rašić.

Nacrt statuta za ZSO, koji je javnosti nedavno obznanio Burim Ramadani, bivši šef Kosovske informativne agencije, bi trebalo da pruža samoupravni okvir za Srbe u okviru postojećeg opštinskog nivoa lokalne samouprave po zakonima Kosova – pre svega u obrazovanju i zdravstvu, socijalnoj zaštiti, finansiranju, donacijama i slično.

Najvažnije oblasti za srpsku zajednicu, poput obrazovanja i zdravstva, će biti regulistane kao privatni pružaoci usluga.

“Siguran sam da će biti još puno dodataka u tom procesu. Meni recimo nije jasno, šta to znači, dajem samo jedan od primera, šta to znači privatno srpsko zdravstvo ili nezavisno srpsko zdravstvo? Baš bih voleo da mi to neko objasni. A pored toga piše da je druga ili treća tačka da sekundarno zdravstvo koje već postoji stavljeno je pod rubrikom privatno srpsko zdravstvo. Pa jel to privatno ili je to zdravstvo koje je već predviđeno sekundarnim nivoom upravljanja u kosovskim institucijama. Prema tome, iako dokument nije verodostojan, neko je uložio dosta truda u njega pošto se vidi da ima dosta vrlo pragmatičnih i tačnih tačaka koje se pozivaju na određene strukturne oblasti koje su unutar institucija”.

Suština je, kaže on, da buduća ZSO mora da ima dobru saradnju sa Vladom Kosova, pogotovo sa premijerom.

“Institucija kao takva moraće da ima jednu sponu sa centralnim institucijama i da ta spona malte ne bude po principu da obe strane moraju da se usaglase oko nečega. Čeka nas, po meni, ne baš kratak proces”.

“Institucije Republike Srbije će biti ugašene”

Rašić kaže da se Srbima ZSO predstavlja kao nešto veliko, ali da neće ličiti na tako nešto. “Predstavljeno je kao da će to biti neka institucija koja će rešiti sve naše probleme, a po mom mišljenju uopšte nije tako”, osim što će ona imati predsednika Skupštine i tri potpredsednika, naglašava.

“U momentu čim se to bude desilo institucije sve, ne samo neke, nego sve institucije koje se finansiraju od strane budžeta Republike Srbije jednostavno su ugašene ili biće ugašene. Neki kažu da je najlogičnija metoda ili najlogičnija pretpostavka u ovom slučaju, da sve te institucije koje se sad finansiraju od strane Republike Srbije budu jednostavno prebačene u tu instituciju koja se posle može nazvati Zajednica srpskih opština i tako dati njima mogućnost da oni mogu da privređuju na legalan način za kosovske institucije pod pokroviteljstvom ili patronatom kao što je u ovom slučaju ZSO”.

To funkcionisanje će, naglašava Rašić, biti moguće samo po zakonima Kosova. “Da budem jasan, nećemo imati 200 medicinskih sestara u jednom malom domu zdravlja koji je predviđen za pet, nećemo moći imati, nažalost, 300 nastavnika u školi sa 500 učenika i tako redom. Postoje standardi koji se moraju ispuniti u različitim sektorima”.

On kaže da su po ovom statutu koji je procurio u javnost predviđen praktičniji program. “Struktura će biti promenjena i to je ono što naši građani treba da shvate. U momentu kad ZSO bude usvojena, ove institucije koje poznajemo sad pod Repubilikom Srbijom će nestati, biće uklopljene u ovu drugu instituciju koja nema toliko kapaciteta da primi sve te zaposlene u tom klasičnom primeru”.

Naglašava da su očekivanja Srba na Kosovu po pitanju ZSO velika i iracionalna. “Sa druge strane, plašim se da ćemo se suočiti sa jednom ružnom budućnošću u kojoj mi nećemo biti deo procesa pregovora i odlučivanja, nego ćemo opet morati da dobijemo svršenu stvar, svršenu stvar kojom se poručuje – “prilagodite se ili radite šta hoćete”. Zato bih ja voleo da taj proces potraje malo duže da možda ipak mi nađemo neki temelj za nas u smislu da i kroz te centralne institucije nametnemo neka mišljenja da bi kasnije mogla da budu primenjena i u samom statutu i u samoj primeni sprovođenja ZSO”.

Rašić smatra da do uspostavljanja neće biti tako skoro s obzirom na insistiranje premijera Kosova na potpisivanju sporazuma od ranije. Napominje da predstoje i izbori u SAD, kao i izbori za EP što će, kako očekuje, dodatno odložiti proces ali istovremeno otvara prostor za jačanje kapaciteta i mogućnosti da se uradi nešto pozitivno za, kako je rekao, životna pitanja Srba na Kosovu.


Komentari posetilaca