Rašić položio kamen temeljac za tri nove kuće u opštini Gračanica
01/06/2023 17:48|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 251 |
|

Medija centar Čaglavica, 01.06.2023. - Valentini Parlić iz Dobrotina i Snežani Grbić iz Donje Gušterice, kojima je opština Gračanica prvobitno odbila da izda građevinske dozvole za izgradnju kuća, sredstvima Ministarstva za zajednice i povratak, ipak su dobile dozvole. Zajedno sa njima ministar Nenad Rašić položio je danas kamen temeljac za izgradnju kuća. Novi dom će dobiti i Suzana Maksimović iz Sušice.

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić danas je položio kamen temeljac za izgradnju tri nove kuće Valentini Parlić iz Dobrotina, Snežani Grbić iz Donje Gušterice i Suzani Maksimovć u Sušici.

“Izuzetno sam ponosan što danas nastavljam naš program stabilizacije zajednice koji znači omogućavanje mladim bračnim parovima i ljudima koji nisu u stanju da sami izgradu, u ovom momentu da izgrade svoje kuće, da im pomognemo u ovome jer je to u stvari naša misija. Da ova deca kao što sam ja malo pre i insistirao da zajedno sa Petrom ubacimo malo maltera u temelj i upravo naša namera da deca vide svoju budućnost na Kosovu, a mi smo tu da im pružimo uslove. Inače, danas smo predvideli u narednih sat vremena, dva baš na onako simboličan način, rekao bih da postavimo tri kamena temeljca, to je ovde u Dobrotinu, u Donjoj Gušterici i u Sušici, jer nešto mi je jutros palo na pamet da bude u duhu naše kulture, da bude tri za sreću i za veru. Zbog toga mislim da ta naša tri, to trojstvo po veri koji simbolizuje srpstvo u tom religioznom smislu je iznad svega, treba da bude motiv neki dodatni sad kad možda ponekad ima dosta tenzija nazvao bih, u najmanju ruku, koji se dešavaju svuda oko nas. Mi u tim teškim okolnostima moramo da nađemo način da ostanemo ovde, da koristimo sve kapacitete koje su na raspolaganju jer jednostavno samo tako postoji to naše, što ja volim da kažem naše srpsko Kosovo”, rekao je Rašić.

Podsetimo, Valentini Parlić i Snežani Grbić opština Gračanica najpre je odbila da izda dozvole za gradnju uz različita obrazloženja, međutim nakon sastanka ministra za zajednice i povratak I predstavnika opštine Gračanica, Rašić je rekao da su “tehnički nesporazumi su izglađeni”.

„Te tehničke nesporazume smo pojasnili, razjasnili i ispravili i iskoristiću priliku da se zahvalim katastarskoj službi opštine Gračanica i gospođi Đekić i ostalima koji su na sastanku, pre nekih deset dana, ako se ne varam, vrlo jasno rekli i obećali i održali svoje obećanje što je najbitnije – da će ovakvi slučajevi imati prioritet i oni su to ispoštovali i evo opet još jednom im se zahvaljujem zbog toga. Mislim da uvek je najjednostavnije, najlepše i najbolje za sve nas naći onaj pravi put, a to je dogovoriti se jer sve to u ide u korist naših građana“, rekao je Rašić.

Na pitanje da li su mu iz opštine Gračanica rekli koju su to „tehnički problemi“ bili u pitanju, Rašić je rekao:

„Pa različite vrste, od možda aplikacije koje su poslate pa do ove analize dokumentacije, opet kažem vrlo tehničke problemi koju su, hvala Bogu bili sređeni“, naveo je on.

Iako ne znaju tačno kako je moguće da pre nedelju dana nisu mogli da dobiju dozvolu, a sada da, presrećni su što će konačno dobiti svoje kuće.

„Imala sam problem sa dozvolom, sad sam dobila dozvolu, predala sam i sad je sve stabilno. Pre svega da se zahvalim ministru Rašiću, mislim da je jedini koji je izašao u susret svih ovih godina dok sam ovde naravno. Hvala celom timu koji je bio tu i hvala svima“, rekla je Snežana Grbić.

„Pa ne znam, nešto je bilo do dokumentacije, tako su mi rekli. Verovatno nismo dali dovoljnu dokumentaciju. Danas je veliki dan za moju porodicu i mene. Hteo sam da kažem da smo mi pokucali na mnoga vrata, ali nažalost sva vrata su nam bila zatvorena. Jedini čovek koji nam je otvorio vrata to je gospodin Rašić, izašao nam je u susret mojoj porodici i meni i ovo je za nas veliko rešeno stambeno pitanje a i životno. Hvala minister”, rekao je Srđan Gudžić, suprug Valentine Parlić.

Vlada Kosova nedano je Ministarstvu za zajednice i povratak odobrila još tri miliona evra budžeta. Nakon čega je ovo ministarstvo raspisalo javni poziv koji je otvoren do 18. juna ove godine, koji se odnosi na ekonomsko osnaživanje nevećinskih zajednica. 

 

 


Komentari posetilaca