Rašić-Stojanović: Izađite i glasajte
01/06/2014 12:18|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1884 |
|


 

ČAGLAVICA, 30.maj - U okviru projekta „Srpsko – srpski dijalog“ emitovana je prva od četiri televizijske emsije koje su posveće vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu koji su zakazani za 8.jun 2014.godine. Gosti emisije su bili Nenad Rašić, nosilac liste Progresivne demokratske stranke (PDS) i Milan Stojanović, prvi na listi Pokreta za demokratski prosperitet (PDP). Nosilac Srpske liste Branimir Stojananović, koji je bio blagovremeno pozvan i potvrdio svoje učešće, otkazao je dolazak neposredno pred početak snimanja emisije.

Komentarišući važnost ovig izbora, lider PDS-a Nenad Rašić je rekao da je krajnje vreme da se profilišu srpski politički predstavnici u kosovskim institucijama, jer ako Srbi sa Kosova ne iskoriste ovaj momenat, u budućnosti će verovatno samo biti nemi posmatrači događaja koji će uticati na njihove živote, živote njihovih porodica i same zajednice.

Ukazujući na važnost primene Briselskog sporazuma, Rašić je rekao da su Srbima potrebni relevatni predstavnici u parlamentu, kako zajednica ne bi postala objekat nečijih eksperimeneta, nego aktivni učesnik u politici koja ima za glavni cilj – očuvanje interesa Srba na Kosovu.

Milan Stojanović, nosilac liste PDP je rekao da su ovi izbori najbitniji jer je otvoreno pitanje da li će srpskog naroda na Kosovu uopšte biti za 30 ili 40 godina. Po njegovom mišljenju, ako među Srbima ima razuma, mudrosti i sloge, ovi izbori će doneti svima korist i bolji život.

Stojanović kaže da je kosovsko društvo najneuređenije i najsiromašije u regionu i da su ga pritisli ogromni problemi, posebno ekonomski, a da je Vlada raspisala izbore jer je zapala u krizu i nije bila u stanju da rešava nagomilane probleme. Po njegovom mišljenju, dok se status Kosova ne reši na pravedan način, Srbi na Kosovu treba da nastave da žive sa Albancima i da preko demokratskih institucija rade na izgradnji mira, zajedništva i ekonomskom razvoju. 

Nosilac liste PDS Nenad Rašić ocenjuje da je najveći problem Srba na Kosovu politička nezrelost i nedovoljna politička profisilanost.

Još nismo utvrdili strukturu političkog organizovanja i metodu samoodlučivanja. Još nismo shvatili da smo mi jedino relevevantni da odlučujemo o svojoj sudbini“, rekao je Rašić.

Po njegovom mišljenju drugi najveći problem na Kosovu je siva ekonomija.

Dugo godina od 99-te na ovamo, bili smo u stanju jednog mirovanja, odnosno stagniranja. Zato danas nemamo velike biznismene i velike biznise koji bi mogli da budu nosioci našeg društva i privrednog razvoja. Imamo i psihološki problem sa tranzicijom. Ako bi se prelazak iz socijalizam u kapitalizam mogao da podeli u pet faza, mi smo tek na drugom koraku. Tek sad shvatamo da od društvenih preduzeća više nema ništa. Zato, danas, ako želimo da pokrenemo ekonomiiju, moramo da finansijski forsiramo te naše lokalne privrednike i komšije,  da kroz institucije podignemo njihov biznis da bi oni mogli pomagati mladima, otvarati nova radna mesta i podići kvalitet života srpske zajednice“, ocenio je Nenad Rašić.

Po mišljenju nosioca liste PDP-a Milana Stojanovića prvi problem Srba na Kosovu je to što  aktuelna vlada u Prištini i njeni koalicioni partneri iz redova srpske zajednice rade sve da bi otcepili Kosovo od Srbije, pocepali srpski narod, stvorili tzv. državu u državi  i tako uništili srpske korene na Kosovu. Drugi problem je to što Vlada u Prištini marginalizuje srpski narod. Ne da zaustavlja, nego iseljava stanovništvo, ne zapošljava i prema Srbima pokazuje nezainteresovanost.

Nama ostaje da se mudrom politikom borimo da Kosovo ostane u Srbiji i da sačuvamo srpske korene, da putem dijaloga i kompromisa uspostavimo moguć trajno održiv zajednički život, u obostranom interesu i Prištine, i Beograda, da usvajamo rešenja koja donose bolji život, da pokrenemo ekonomiju i da tako na zdravim odnosima i dugoročno uredimo naše odnose i izbegnemo sukobe koje nismo smeli imati ni na Kosovu, ni u Bosni, ni na drugim mestima. Do sada su spski poslanici u kosovskom parlamentu bili samo politički dekor. Novi poslanici moraju da budu uticajan politički faktor koji bi razradio stretegiju za opstanak i ostanak srpskog naroda, privukao strane investicije, otvorio radna mesta  i pokrenuo poljoprivredu kao osnovnu delatnost kojom se Srbi na Kosovu bave. Na ovaj način sprečili bi dalje iseljavanje i stvorili uslove za povratak“, rekao je Stojanović i dodao se danas na bogatom Kosovu siromašno živi, a da bez oslonca na državu Srbiju nema ekonomskog progresa.

Projekat „Srpsko – srpski dijalog“ posvećen vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu koji su zakazani za 8.jun 2014.godine realizuje Medija centar u Čaglavici, u saradnji sa Forumom za etničke odnose u Beogradu,  uz podrsku Kosovske fondacije za otvoreno društvo.

 

 


Komentari posetilaca

ibrahim eminazeriiz orahovcainvalid vojni bivse jugoslavije

2015-07-13 18:43
dali imam pravo na invalidu bivse jugoslavije od 1998 pa sve do 2015 ne primam invalidu koja mi pripada po evropskom standardu da mijavite dali imam pravo na invalidu vojnu mirnodopskuinvald sam prvo snazno resenjezato ostajem zahvalan unapred14 7 2015sad sam vec 7 god paralzovan