Reaktiviranje Trepče, može izazvati ekološki genocid
23/12/2014 13:51|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1393 |
|


Trenutna zagađenost vode, vazduha i zemljišta, na čitavoj teritoriji Kosova, nije alarmantna, jer veliki industrijski zagađivači, ne rade punim kapacitetom, ali kada se bude aktivirala „Trepča“, može doći do „ekološkog genocida“, složili su se u emisiji Srpsko-srpski djalog,  dr Jelena Đokić, profesor na Fakultetu tehničkih nauka, Univerziteta  u Severnoj Mitrovici i Ljuan Šlaku, magistar ekologije i direktor Kosovske fondacije za otvoreno društvo.

Dr Jelena Đokić, sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Severnoj Mitrovici, kaže da je kompjuterskom simulacijom, potvrđeno da reaktiviranje Trepče, bez adekvatnih priprema za zaštitu životne sredine, može biti katastrofalno za zdravlje ljudi, za floru i faunu, u oba dela grada Mitrovice, ali i šire:

„Mi znamo šta se dešava, imamo tačne parametre zagađenosti u našoj okolini kad "Trepča" radi i kada ne radi. U tom smislu smo ponudili i jednu simulaciju u slučaju da "Trepča" proradi sa ovakvom tehnologijom koja se sada koristi. Želimo da skrenemo pažnju na to da mora da postoji učešće, kako građana, tako i stručne i naučne javnosti u izboru tehnologije, u izboru lokacija u izboru dimenzija "Trepče" u budućnosti“, kazala je Đokićeva.

 Ljuan Šlaku je pozvao stručnjake, medije, civilni sektor i građane, da zajedničke rade na izradi platforme o sprečavanju zagađenja, pre nego što dođe do reaktiviranja „Trepče“:

“ ”Trepča" će biti jedan od najozbiljnijih projekata i izazova. "Trepča" je veliki zagađivač i zagađenja koja će sutra doći u još većoj meri iz nje, neće birati da li će udarati na jug ili sever, na Albance ili Srbe. Ta velika i jako potrebna investicija,  neće doneti samo posao i ekonomski razvoj,  već će imati i sporedne efekte, uveliko će narušiti javno zdravlje.  Zato mislimo da je pravi momenat kada treba da porazgovaramo o tome  gde će i šta biti crvene granice koje građani moraju da postave“.

 

 


Komentari posetilaca