Rode: Barikade ukloniti pre Božića, formiranje ZSO je obaveza Prištine
20/12/2022 11:22|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 250 |
|

RTV KIM, Srna, Tanjug, 20.12.2022. - Nemački ambasador u Prištini Jern Rode rekao je da je formiranje zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu obaveza koju je Priština preuzela. Rode smatra i da barikade na severu Kosova treba ukloniti pre Božića i da je zahtev Beograda za povratak srpskih snaga na KiM "apsurdan i neprihvatljiv".

On je istakao da su svi napori da se dijalog nastavi usmereni na ispunjavanje prethodnih sporazuma i njihovih inovativnih rešenja.

Rode je rekao da formiranje ZSO ne znači „stvaranje još jedne Republike Srpske“.

Govoreći o francusko-nemačkom planu, Rode je rekao da se on zasniva na prethodno postignutim sporazumima, uključujući i Briselski sporazum o formiranju ZSO.

On je naveo da su nedavno nemačka Nevladina organizacija „Eber Fondacija“ i Evropski institut sačinili tekst dokumenta o ZSO, koji je, kako kaže, osmišljen u skladu sa ustavom Kosova i presudom Ustavnog suda iz 2015. godine, a kojim se predviđaju nadležnosti ZSO u oblasti zdravstva, obrazovanja i prostornog planiranja.

Rode je naveo da je to neka vrsta autonomije u pojedinim oblastima, poput statusa Danaca u Nemačkoj, prenose prištinski mediji.

Rode smatra i da barikade na severu Kosova treba ukloniti pre Božića i da je zahtev Beograda za povratak srpskih snaga „apsurdan i neprihvatljiv“.

Ambasador je za prištinsku KTV rekao da barikade treba što pre da uklone oni koji su ih postavili, prenosi Koha.

„Naš stav je jasan. One su nelegalne i oni koji su ih postavili treba da ih uklone što pre. Kfor je tu i obezbeđuje bezbedno okruženje i slobodno kretanje. Tako da sam optimista da će se to realizovati, nadam se što pre, jer poslednje što nam treba je dalja eskalacija situacije“, rekao je Rode.

 

 


Komentari posetilaca