Rode Kurtijevoj vladi: Više niste opozicija, sprovedite sporazum o ZSO
01/12/2022 10:40|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 267 |
|

KoSSev, Klan Kosova, 01.12.2022. - Nismo bili zadovoljni zbog toga što nije prihvaćen naš savet o odlaganju odluke o tablicama na duži period, ali je važno da je na kraju postignut dogovor i da sada imamo deeskalaciju. Voleo bih da dve strane ne gube vreme dajući javne izjave, već da razgovaraju jedna sa drugom, a ne jedna o drugoj. Očekujemo sprovođenje sporazuma, uključujući i o ZSO, poručio je sinoć u emisiji Rubikon TV na Klan Kosova, nemački ambasador na Kosovu, Jorn Rode.

Rode je govorio o aktuelnim pitanjima na Kosovu, odnosno o dijalogu Beograda i Prištine u Briselu, tablicama, Zajednici srpskih opština, francusko-nemačkom predlogu za Kosovo, ali i članstvu Srbije u EU.

Kaže da je Nemačka bila nezadovoljna zbog toga što je Kurtijeva vlada „ignorisala“ njihov savet – da se na duži period odloži rok za registarske tablice, što je, kaže, dovelo do neželjene tačke.

„Naši saveti nisu odmah prihvaćeni i došli smo do te neželjene tačke tokom prošle nedelje i nismo bili srećni što je situacija bila takva“, kazao je Rode podsetivši da je Nemačka to predlagala i letos.

Kaže da je važno to što je na kraju postignut dogovor, priznajući ipak da problemi još uvek nisu u potpunosti rešeni, te da Priština i Beograd treba da nastave sa pregovorima.

„Sada kada imamo deeskalaciju, dve strane zajedno sa posrednicima EU mogu da se usredsrede na druga pitanja o kojima se mora razgovarati i koja su pomenuta u prošlonedeljnom sporazumu“, rekao je Rode.

Poručio je da bi voleo da dve strane ne gube vreme dajući javne izjave kako da nešto protumače, već da zapravo razgovaraju jedna sa drugom, a ne jedna o drugoj: „To je već malo zamorno, jer uvek imamo različita tumačenja“.

A osim o tablicama, Rode je naglasio da očekuje i razgovore o drugim sporazumima, uključujući i o Zajednici srpskih opština. Podsetio je na insistiranje Nemačke, Kvinte i EU da se krene sa formiranjem ovog tela.

„Za sve nas je to jasno, to je deo rešenja, ali smo takođe nekoliko puta naglasili da ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori“.

Vladajućoj stranci Samoopredeljenje, potom je poručio da ona više nije ni pokret ni opoziciona partija – već vlast, te da kao takva mora da sprovodi ono što je, između ostalog ratifikovala njihova skupština.

„Kada kažu svi Briselski sporazumi, Zajednicu srpskih opština je 2015. godine ratifikovala Skupština Kosova, imamo i odluku Ustavnog suda. Vi ste sada vlast, niste opoziciona stranka, ni pokret, to je ‘pacta sunt servanda’ – kao država morate da sprovodite stvari koje je dogovorila vaša skupština. Nisam rekao da ZSO ne treba da se formira, ali morate da izmenite ili dodate neke stvari da se uskladi sa ustavom i to nije moj posao, već je to posao Vlade Kosova. Nažalost, prethodnih pet vlada ovo nije implementiralo“.

Osim toga, smatra i da je neophodno da vlada vodi aktivan dijalog sa Srbima na Kosovu, jer, kako je poručio, iako njihove interese zastupaju oni koje biraju, često vidi i izjave „sa druge strane“.

„Često interese kosovskih Srba i njihove zajednice zastupaju ljudi koje oni biraju i vrlo često vidim izjave sa druge strane. Bilo bi dobro da se vodi aktivan dijalog između kosovskih Srba i Vlade. Tu ima mesta poboljšanju“.

„Kao što znate, i Nemačka ima manjine, mi imamo dansku i slovačku manjinu, oni takođe imaju Zajednicu, oni su na neki način monoetnički, dobijaju sredstva od stranih vlada i niko o tome ne govori“, poručio je Rode.

Govoreći o francusko-nemačkom predlogu, poručio je da su se i Priština i Beograd jasno dogovorili o poverljivosti, da je jako pogrešno oko toga spekulisati, ali i da Nemačka radi sve da dođe do brzog rešenja.

U istoj emisiji, kazao je i da je Srbiji jasno da će njeno članstvo u EU biti moguće tek nakon priznanja Kosova.

„Srbija zna da je članstvo u Evropskoj uniji moguće samo uz uzajamno priznanje sa Kosovom. Mislim da EU ne može da sprovede još jedno nerešeno pitanje. Nemački kancelar Olaf Šolc je to rekao i u Beogradu i nemoguće je zamisliti bez toga ulazak u EU“, kazao je nemački ambasador.

Sa druge strane, naveo je da je Kosovu, prema zvaničnom Berlinu, mesto u EU.

Međutim, kaže da je izazov za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, kada je u pitanju Kosovo, i dalje pet zemalja koje ga ne priznaju.

„Kosovo mora da odluči kada je pravi trenutak, a činjenica da još uvek imate pet zemalja koje vas ne priznaju, izazov je za uspešnu aplikaciju, ali ipak smo uz vas. Nemačka smatra da Kosovo pripada EU“, rekao je Rode.

 

 


Komentari posetilaca