Roditelji stradalih u “Pandi”: Vučić da kaže ko je ubio decu
11/01/2024 13:39|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 98 |
|

Kim, Beta, 11.01.2024. -Roditelji ubijenih dečaka u pećkom kafiću „Panda“ ponovo su zatražili od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da kaže ko je ubio decu u Peći ili da, kako su kazali, tužilaštvo zatvori slučaj kao nerešen.

Ljubomir Ristić, otac ubijenog Svetislava, rekao je agenciji Beta da se danas navršilo godinu dana od kada je Vučić na konferenciji za medije rekao da će primiti na razgovor roditelje stradale dece, a da je to obećanje ponovio i 28. februara kada je navodno odložio posetu Azerbejdžanu.

“Da se otkrije istina ili da se zvanično obustavi istraga”
“Ako već nije ispunio dva puta dato javno obećanje da će da nas primi, u ime svih porodica molim Vučića kao čoveka, političara, državnika i pravnika, da ode u Tužilaštvo za organizovani kriminal i da sva svoja saznanja, informacije i sve ostalo što poseduje u vezi ‘Pande’ da tužiocu (Mladenu) Nenadiću. Tražimo da se ‘slučaj Panda’ procesuira i otkrije istina ili da se zvanično obustavi istraga. Roditelji ne mogu više da trpe ponižavanje od strane državnih institucija”, naglasio je Ristić.

On ističe da se državne institucije i najviši državni funkcioneri već 25 godina poigravaju s bolom porodica.

“Niko nije od Vučića tražio da se bavi tragedijom u ‘Pandi’. Zašto je on 2013. godine javno rekao da zna šta se desilo te kobne noći i zašto te informacije nije predao tužilaštvu, niko razuman ne može da shvati. Nakon te njegove izjave, pisali smo mu više od deset puta, ali nas nije udostojio ni protokolarnog odgovora. Nije nam jasno ni zbog čega nije ispunio obećanja da će nas primiti na razgovor”, kazao je Ristić.

“Neće nas nikada primiti na razgovor”
Ljubica Trifović, majka ubijenog Dragana, kazala je za Betu da Vučić zna ko je pobio decu u Peći.

“Vučić ne sme da kaže istinu zato što zna da je naše sinove ubila država. On se plaši tajnih službi i neće nas nikada primiti na razgovor iako je to nekoliko puta obećao”, rekla je Trifović.

Aleksandar Vučić je od 2013. do 2018. godine u nekoliko navrata ustvrdio da zločin u “Pandi” nisu počinili Albanci i da “gotovo sve zna” o tome šta se dogodilo kobne noći u kafiću, ali da nema dokaza.

Pre više od 25 godina, 14 decembra 1998, oko 20 časova, dvojica maskiranih napadača otvorila su paljbu iz automatskih pušaka na goste kafića “Panda”, među kojima je najviše bilo pećkih gimnazijalaca.

Ubijeni su Ivan Obradović (15), Vukota Gvozdenović (16), Dragan Trifović (18), Svetislav Ristić (18), Zoran Stanojević (18) i Ivan Radević (24).

Vladimir Lončarević (18) i Mirsad Šabović (34) su teško ranjeni, dok je Nikola Rajović (18) lakše ranjen.

Roditelji kažu da bi tužilaštvo moralo i da otkrije zbog čega je Državna bezbednost samo par dana nakon zločina uhapsila i osumnjičila grupu Albanaca koja, kako je kasnije utvrđeno, nije imala nikakve veze s ubistvom u “Pandi”.

“To što je tada uradila Državna bezbednost imalo je za cilj zamajavanje javnosti i skretanje istrage na suprotnu i pogrešnu stranu”, rekao je ranije Ristić.

Komrakov: Prošlo mnogo vremena
Nekoliko dana pre zločina u kafiću “Panda”, u dnevniku RTS-a je dve noći zaredom čitano “saopštenje” tzv. OVK o njihovom planu da izvrše oružane napade na lokale u kojima se okuplja srpska omladina na Kosovu i Metohiji.

Na pitanje Bete ko je taj tekst dostavio RTS-u i zbog čega je čitan dve noći zaredom, tadašnji glavni urednik Milorad Komrakov je rekao da je od tada prošlo mnogo vremena i da bi te detalje morao da proveri.

“Siguran sam da meni, ako je to tačno, niko nije naredio da se ta informacija čita u dnevniku dve noći zaredom. Takvu vest nikada ne bih emitovao uzastopno dva dana”, rekao je on.

Upitan da li je emitovanje te informacije mogao da naredi tadašnji generalni direktor Dragoljub Milanović, Komrakov je kazao da ne može da govori u ime Milanovića.

Optužnica nije podignuta
Istraga o zločinu u “Pandi” pokrenuta je u novembru 2015. godine u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu. Do sada je saslušano oko 40 svedoka, ali optužnica nije podignuta.

U međuvremenu, prištinske vlasti su ispred kafića “Panda” postavile spomen ploču na kojoj piše da je po naređenju Državne bezbednosti Srbije streljano šest srpskih mladića.

“Kosovske vlasti hoće da pokažu svetskoj javnosti da je stradanje Albanaca počelo nakon zločina u ‘Pandi’. Nažalost, niko od naših političara nije reagovao na pretvaranje ‘Pande’ u spomen sobu albanskog stradanja. I Albanci zloupotrebljavaju našu tragediju, jer dok se nešto ne utvrdi ne može nikom da se pripisuje, bez obzira na bilo čije izjave”, naglasio je Ristić.


Komentari posetilaca