Romske porodice u opštini S.Mitrovica zahtevaju rešavanje stambenog pitanja
01/11/2023 15:26|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 175 |
|

KoSSev, 01.11.2023. - Više desetina pripadnika romske zajednice razgovaralo je juče u opštini Severna Mitrovica sa službenicima ove institucije. Sastanak je usledio nakon protesta koji su dan ranije organizovali zajedno sa liderom GI „Srpski opstanak“ Aleksandrom Arsenijevićem. Zahtevali su da im se reši stambeno pitanje. Izgradnju zgrade je, prema rečima Arsenijevića, obećao Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica, ali je plan, tvrdi, blokirala opština Severna Mitrovica. Arsenijević sada kaže da postoje pozitivni signali da će ovi slučajevi rešiti.

Ispred zgrade opštine Severna Mitrovica u ponedeljak je održan protest pripadnika romske zajednice oko rešavanja stambenog pitanja. Protest je predvodio lider GI „Srpski opstanak“ Aleksandar Arsenijević, koji je tada zahtevao sastanak sa predstavnicima ove institucije. On je, međutim, održan dan kasnije, odnosno u utorak.

Na protestu i sastanku bio je, tvrdi, jer su oni zahtevali, odnosno, zbog toga što su se ove romske porodice požalile da nemaju rešeno stambeno pitanje.

„Oko 30 romskih porodica sa minimum četiri članova zahtevalo je da im se reši stambeno pitanje, na protestu je bio prisutan deo njih i imao sam njihovo odobrenje da zastupam njihove interese“, kazao je Arsenijević za KoSSev.

Uoči ovog sastanka, lider GI „Srpski opstanak“ kaže da je obilazio mesta gde ove porodice žive, istakavši da su uslovi za život u ovim objektima nemogući.

„Oni žive svuda, ja sam obilazio kuće i stanove gde žive u samačkom bloku, a jedna mlada šestočlana porodica živi u 10 i po kvadrata, ja sam merio bukvalno, u jednom sobičku sa zajedničkim kupatilom koje ne može da se nazove kupatilom, a gde im sa tavana bukvalno pacovi padaju na glavu, tu žive i deca“, kazao je Arsenijević.

Da će rešiti stambeno pitanje ovih porodica, tvrdi Arsenijević, prvobitno je obećao Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica sa planom da izgradi stambenu zgradu.

„Međutim, ne znam gde. Oni su njima pokazivali nacrt te zgrade kako treba da izgleda i sve ostalo i da će ih dočekati u novim stanovima“, kazao je naš sagovornik.

Ove porodice su, dodaje, predavale papire za stanove još ranije, istakavši da je imao uvid u njihov sadržaj. Naglašava i da se sa izgradnjom ove zgrade nije započelo – već da je samo postojao projekat.

Međutim, prema njegovim rečima, blokiranje izgradnje stambenog objekta – stopirala je opština Severna Mitrovica.

„Mi smo prekjuče otišli u opštinu Severna Mitrovica, par nas, da podnesu zahteve za izgradnju nove zgrade za te porodice, kada su već stopirali gradnju, ljudima je bitno da to neko nastavi“, kaže on.

Arsenijević je i uživo prenosio odlazak ispred zgrade opštine, a na snimku je zabeležen manji incident, kada je obezbeđenje sprečilo Arsenijevića da sa grupom romskih sugrađana uže u opštinu. Rasprava se posebno razvila sa jednim od pripadnika opštinskog obezbeđenja. U međuvremenu je stigla i Kosovska policija koja je došla na poziv obezbeđenja.

Arsenijević nam je kazao da je prijavio policiji nasrtaj člana fizičkog obezbeđenja opštine.

Posredstvom policije je i zakazan sastanak, koji je i održan u utorak.

Nakon jučerašnjeg sastanka, Arsenijević poručuje da je rešenje stambenog problema romskih porodica blizu.

„Dobili smo pozitivne signale da će se ovo stambeno pitanje rešiti, ukoliko se ne reši, moguće su nove akcije“, tvrdi Arsenijević za naš portal, ne iznoseći dalje detalje, osim da su poruke iz opštine bolje u odnosu na ono što je romskim porodicama rečeno kada su same otišle sa zahtevom pre nepune dve nedelje.

Gradi se Albancima, gradi se nekim Srbima, a Rome niko ne gleda


Komentari posetilaca