RTK 2 nelojalna konkurencija medijima na srpskom
02/09/2013 12:33|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1118 |
|

Preuzimanjem velikog broja radnika od lokalnih srpskih medija na Kosovu drugi kanal Radio televizije Kosova ugrožava i otežava njihov rad, ističu vlasnici više medija. Udruženje novinara Srbije osuđuje ovakvo delovanje Radio televizije Kosova.
 
Direktor KIM radija i Televizije Centar Isak Vorgučić navodi kako je sa medija kojima rukovodi preuzeta od strane RTK praktično cela tehnička ekipa, ukupno sedmoro saradnika, snimatelja i montažera, čime je ozbiljno otežan njihov rad.
 
- Iako u zakonu stoji da javna preduzeća kao što je to RTK moraju na transparentan način da primaju radnike putem konkursa, to se u praksi nije pokazalo kao tako. Troje naših radnika je i primljeno na konkursu, koji je završen pre par meseci, dok je većina naših radnika koji su ovde preko deceniju sticali znanje i iskustvo - RTK 2 zaposlio nakon i mimo konkursa, što je pre svega ozbiljno kršenje zakonske regulative, a to je posao za javnog tužioca, kazao je Vorgučić. 
 
I direktor TV PULS-a Nenad Milenković ima slične zamerke na odnos RTK 2 prema srpskim medijima.
 
- I sa naše televizije na novi kanal Radio televizije Kosova otišlo je nekoliko zaposlenih. Ono što se ja pitam i kao poreski obveznik je kako je moguće da se iz budžeta Kosova odvajaju toliko velika sredstva za nešto što ugrožava rad nezavisnih medija, i to za televiziju koja se praktično vidi samo u Gračanici kod nekoliko hiljada gledalaca, naveo je Milenković.
 
Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović smatra da se način delovanja RTK 2 i njihov odnos prema nezavisnim srpskim medijima okrenuo u svoju suprotnost.
 
- Mi smo se u saradnji sa Društvom novinara Kosova i Metohije zalagali za formiranje nezavisnog kanala na srpskom jeziku kao sredstva da se ojačaju i osnaže i udruže postojeći srpski mediji koji su se u najtežim uslovima uspeli da formiraju i započnu rad. Sada vidimo da smo umesto nezavisnog kanala na srpskom jeziku dobili RTK 2 koji pritom ugrožava rad postojećih televizija na srpskom. Mislim da je ovo pitanje kojim bi trebalo da se pozabave i međunarodna zajednica i profesionalne institucije, kao i da se nađe na dnevnom redu dijaloga Beograda i Prištine, rekao je Brajović.
 
Izvor: KIM radio 
 

Komentari posetilaca

Mihailo Šćepanović

2013-09-02 21:47
Niko nema prava da se žali na ljude koji su promenili svoje radno mesto. To ne sme biti razlog pritužbi. Problem je u neustavnim, nezakonitim, familijarnim, burazerskim i ostalim "im" primanjima u RTK2. Na moju žalbu za izbor direktora još uvek mi niko nije odgovorio.:))) A direktor je postavljen. To su problemi pravnog sistema Kosova i institucija koje finansira direktno Skupština Kosova. Tu se postavlja pitanje kako možemo verovati mediju koji ne poštuje sopstveni zakon koji ga je na kraju krajeva i stvorio? Što se tiče konkurencije - pa zar stvarno mislite da vam oni to mogu biti?.:)))

Realan

2013-09-02 14:00
Draga gospodo, doba robovlasnistva je odavno iza nas, takodje i eksploatacija radnika.Vas nacin ophodjenja prema radnicima, rezultirao je odlaskom radnika.Ovo je samo vasa zasluga, i nadamo se da RTK2 nece nahraniti vasu sujetu.