Rumunija podržava Srbiju oko EU i Kosova
31/05/2013 19:24|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 769 |
|

 

 
 
Rumunija u potpunosti podržava Srbiju u nastojanju da otvori pristupne pregovore sa EU i naporima koje ulaže kako bi odnosi u regionu bili normalizovani, preneo je rumunski premijer Viktor Ponta srpskom šefu vlade Ivici Dačiću.
 
- Mi očekujemo da Srbija dobije datum početka pregovora sa EU, jer svi kriterijumi, kada je reč o političkim kriterijumima, dijalogu sa Prištinom i unutrašnjim reformama, jesu ispunjeni, kazao je Dačić, dodavši da razume "svu težinu situacije" u kojoj se ponekad Rumunija, kao jedna od pet država Unije koje ne priznaju nezavisnost Kosova nalazi „zbog svojih principijelnih stavova o tom pitanju“.
 
- Budite uvereni da Srbija želi da se problem Kosova reši što pre, da se nađe prihvatljivo rešenje za obe strane i da se svi zajedno okrenemo budućnosti i to je vrednost sporazuma koji smo potpisali u Briselu, rekao je Dačić.
 
Rumunski premijer je pozdravio „hrabrost i odlučnost rukovodstva i Vlade Srbije u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU“. 
 
- Rumunija će ostati odani prijatelj Srbije i podržaće sve napore Srbije u uspostavljanju normalizacije odnosa u regionu, naglasio je Ponta. 
 
Inače, rumunski premijer i ministar spoljnih poslova te zemlje Titus Korlatean razgovarali su danas sa članovima rumunskog komiteta za spoljne poslove Senata i Veća zastupnika o sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i uticaju tog dogovora na procese evrointegracija na Balkanu. 
 
Tema razgovora bila je sporazum između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, potpisan 19. aprila ove godine, uz posredovanje Evropske unije i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, kao i uticaj tog dogovora na procese evropskih i evro-atlantskih integracija na Balkanu. 
 
Evropski parlament je 18. aprila zatražio od pet preostalih članica EU koje još nisu priznale Kosovo, među kojima je i Rumunija, da to učine. Nakon toga je rumunski premijer Viktor Ponta izjavio da njegova zemlja po tom pitanju treba da se pridruži evropskoj porodici.
 
Ministar Korlatean je 16. maja najavio da će se u rumunskom parlamentu održati debata o sporazumu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, u kontekstu toga da je Rumunija, koja dosad nije priznala nezavisnost Kosova, spremna da revidira svoj stav po tom pitanju.
 
 
 
 

Komentari posetilaca