Sabor Srpskog nacionalnog veća 26. novembra u Beogradu
14/11/2023 12:57|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 176 |
|

Medija centar Čaglavica, 14.11.2023. - Nakon odbijanja svih domova kulture u srpskim sredinama na Kosovu za održavanje Sabora Srpskog nacionalnog veća, Organizacioni odbor odlučio je da se Sabor SNV-a održi u Beogradu, u nedelju, 26. novembra 2023 godine, sa početkom u 11 sati, u konferencijskoj sali hotela „Mladost“.

„Upućeni su zahteva jednom broju kulturnih ustanova u Beogradu, da uz poštovanje ekonomskih uslova, dozvoli korišćenje sale. Nažalost, ni od koga nismo dobili odgovor!? Srpske vlasti, kao i na Kosovu i Metohiji učinili su sve da se okupljanje kosovsko-metohijskih  Srba i u Beogradu onemogući. Ipak, zahvaljujući razumevanju dobrih ljudi, po ekonomskim uslovima, obezbeđena je sala u kojoj će se održatti ovaj istorijski skup“.

Organizacioni odbor Sabora SNV podseća kome se sve za prostor za održavanje Sabora obraćao.

„Agusta meseca obratili smo se direktoru Doma kulture u Gračanici, sa zahtevom da se Sabor održi u velikoj sali Doma. I ako je dogovoreno da se Sabor održi 26. avgusta ove godine, uprava doma kulture je demantovala da je postignut bilo kakav dogovor oko korišćenja sale. Uz obrazloženje da je sala toga dana zauzeta, odbijen je zahtev Odbora. Nakon toga, Odbor je ponovio zahtev Domu kulture u Gračanici i svim domovima kulture na Kosovu i Metohiji predlažući nekoliko termina za održavanje skupa. Sem doma kulture u Zubinom Potoku, koji je negativno odgovorio, ostali domovi kulture nisu našli za shodno ni da odgovore. Time su, umesto za slobodu organizovanja i političkog dijaloga, posebno u vreme kada je ozbiljno ugrožen nacionalni opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji, opredelili da čuvaju svoje fotelje, svrstavajući se tako na strani onih koji beskrupulozno manipulišu našom nesrećom. Veliko je razočarenje, jer su na čelu tih ustanova ljudi koji predstavljaju kao  intelektualna elita  ovog naroda“, navodi se u saopštenju.

SNV podseća da je uputio molbu i NJegovom preosveštenstvu vladiki Teodosiju  da prisustvuje Saboru i, zbog nemogućnosti da SNV dobije prostor za održavanje skupa, da blagoslov za postavljanje šatora u porti manastira Gračanica, ali da nisu dobili odobrenje.

„Nažalost i tu nismo došli do razumevanja. Odbijena je molba, uz obrazloženje da  Crkva nije politička organizacija i da se ona ne bavi politikom!? To su razlozi što se Sabor, umesto tamo gde mu je mesto, na Kosovu i Metohiji, održava daleko od stratišta našeg naroda.

„Organizovanjem Sabora daleko od Kosova, organizatori i učesnici skupa, Srbi sa Kosova i Metohije, i onako u teškoj ekonomskoj situaciji, izloženi su novi troškovima. Za to vreme ѕvrje prazni naši domovi kulture, koje su gradili naši dedovi i očevi. Na čast onima koji njima upravljaju, izvršavajući naloge Aleksandra Vučića“.

Iz SNV-a dodaju da će na Sabor, uz članove Srpskog nacionalnog veća, biti pozvani i Njegova svetost patrijarh Porfirije, njihova preosveštenstva vladika Teodosije i vladika Ilarion, predsednici svih parlamentarnih partija, predsenik SANU, viđeni intelektualci, predstvanici prognanih Srba sa Kosova i Metohije i drugi.


Komentari posetilaca