Saborovanje predstavnika Srba razlog što nisu prisustvovali sednici Vlade Kosova
19/08/2016 17:32|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1815 |
|

NEW-PRESS, Glas Amerike, 19.08.2016. - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je u Prilužju, da više prava  za Srbe kroz Zajednicu srpskih opština, neće značiti ni jedan milimetar manje prava za kosovske Albance, već da može samo da im znači sigurniju, mirniju i stabilniju budućnost.

Odgovarajući na pitanje novinara kako ocenjuje stav poslanika Srpske liste da će glasati za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, ako MTS dobije 20 baznih stanica južno od Ibra, Đurić je kazao da  je važno da  se pokaže da Srbi u institucijama nisu samo brojno stanje već da je  se postuje njihova reč.

"Ne odobravam bilo kakvo pretvaranje srpskih političkih predstavnika u folklor. Ako srpski politicki predstavnici u tim institucijama nesto traže, oni koji odlučuju među većinom, dakle među kosovskim Albancima treba to dobro da saslušaju i treba da znaju da iza toga ne stoji jedna mala ili veća politička grupacija već da iza toga stoji jedinstveni srpski narod", rekao je Đurić

Đurić  je u Prilužju kod Vučitrna prisustvovao  proslavi hramovne slave Preobraženja gospodnjeg. Nakon litije i liturgije  položen je i osveštan kamen  temeljac  za parohijski dom u ovom selu.

Sa Đurićem su danas bili i predstavnici  Srba u kosovskim institucijama,  ministri,  zamenik premijera i nekoliko poslanika. Dok su sva trojica srpskih  članova Vlade Kosova Branimir  Stojanović, Dalibor Jevtić i Ljubomir Marić saborovali u Prilužju, u Prištini se održavala sednica Vlade Kosova.

Danas nismo uspeli da od premijera Ise Mustafe čujemo njegov komentar  o tome što ni jedan srpski predstavnik danas nije prisustvovao sednici Vlade, ali Đurić smatra da su danas ipak opravdano bili odsutni.

"Našim predstavnicima u kosovskim institucijama danas je bilo ovde mesto sa svojim narodom u Prilužju i Plemetini", kazao je Đurić.

Đurić je imao opravdanje za predstavnike Srba sa Kosova i za to što  pre nedelju dana ni jedan od njih nije prisustvovao parastosu  ubijenoj deci u Goraždevcu.

"Oni su bili u Goraždevcu kada je obnavljan spomenik kada je Vlada Srbije obnovila. Ja sam bio tada tamo. Dakle,  spomenik koji je razoren od strane ekstremista. Mislim da treba da budu naši predstavnici na svim sličnim skupovima i manifestacijama, jer moramo da otrgnemo od zaborava zločine koji su počinjeni nad našim narodom", rekao je Đurić.

Povodom hramovne i seoske slave Preobraženja gospodnjeg  pred nekoliko desetina gradjana i predstavnika Srba iz Beograda i sa Kosova održan je i bogat  kulturno - umetnički program.

 


Komentari posetilaca

Negovan

2016-08-19 17:58
Bas cemo ziveti bolje posle ukidanja firmi koje finansira R.Srbija!? Sreca pa nas nema mnogo. Juzno od Ibra ima oko 10,000, manje/vise, radnika/sluzbenika. Ne znam sta se desava sa tobom, ali znam da nece jos dugo ostati ta vasa "politicka elita" na vlasti. Narod polako poceo da razmislja svojom glavom. Dosta nas je Beograd lagao, vreme je da uzmemo stvar u svoje ruke.