SAD doniraju tri miliona dolara Kosovu
27/01/2022 18:21|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 253 |
|

RTV KIM, 27.01.2022. - Sjedinjene Američke Države su preko Agencije za međunarodni razvoj (USAID) dodelile dodatna 3 miliona dolara hitne pomoći Kosovu radi borbe protiv pandemije koronavirusa

"Ova pomoć će podupreti jačanje zaštite ugrožene dece koja su pogođena pandemijom i obezbediti kontinuitet u pružanju osnovnih socijalnih usluga. Pomoć će takođe poboljšati terenske usluge u okviru sistema primarne zdravstvene zaštite kako bi se promovisala vakcinacija i digitalizovala baza podataka za upravljanje slučajevima koronavirusa u cilju pospešivanja brze razmene informacija među zdravstvenim institucijama," navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Kako se dodaje, poseban fokus se stavlja na smanjenje uticaja pandemije na marginalizovane poulacije.

"Borba protiv globalne pandemije zahteva posvećenost svakog od nas, zato učinite svoj deo posla, operite ruke, nosite masku i vakcinišite se,“ rekla je Zejna Salahi, direktorka USAID-ove misije na Kosovu.

Finansijska pomoć od tri miliona dolara je dodata aktivnosti "Odgovor na pandemiju", koja se sprovodi preko UNICEF-a i nadovezuje se na prethodnih 5,1 miliona američkih dolara pomoći koje je USAID dao Kosovu tokom pandemije.

"Od kada je Kosovo potvrdilo svoj prvi slučaj kovida-19, USAID je sarađivao sa zdravstvenim radnicima na prvoj liniji odbrane i zajednicama u cilju usporavanja širenja infekcije i obezbeđivanja opreme potrebne za borbu protiv ove pandemije", zaključuje se u saopštenju.

Sjedinjene Države ostaju najveći bilateralni donator kosovskog zdravstvenog sistema u cilju jačanja njegovog odgovora na kovid-19. Na početku pandemije, Sjedinjene Države su obezbedile 50 potpuno novih respiratora kao deo paketa podrške koji je uključivao i prateću opremu za respiratore, instalaciju, garancije, servisne planove.

Takođe su isporučili opremu za laboratorijsko ispitivanje i termičke skenere za postavljanje na ulaznim terminalima prelaza na Kosovu, uključujući prištinski aerodrom i četiri kopnena prelaza. Nedavno je USAID, u ime Vlade SAD, potpomogao isporuku 538.200 doza Fajzer vakcine.

 

 


Komentari posetilaca