Šahini: Robne rezerve Kosova dovoljne za četiri dana
21/03/2022 09:50|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 283 |
|


Medija centar Čaglavica, 21.03.2022. - Predsednik Alijanse „Biznis Kosova“ Agim Šahini rekao je u emisiji Slobodno srpski da Kosovo gotovo da nema „državne robne rezerve“. Komentarišući poruke premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji je nedavno naveo da Kosovo ima dovoljne rezerve prehrambenih proizvoda, Šahini je rekao da je u pitanju propaganda.

„To je propaganda jednog premijera koji hoće da smiri narod, inače mi imamo rezerve samo za četiri dana za nekoliko artikla, za nekoliko nemamo ništa. To znači da sve rezerve koje postoje na Kosovu su u privatnim rukama, u privatnim magacinima i koliko narod ima u svojim kućama. Znači mi nemamo državne rezerve, koje su obavezne da ih imamo, a rezerve koje narod ima i privatne kompanije to je nesto drugo“.

Govoreći o prošlonedeljnom skoku cena pojedinih životnih namirnica, Šahini je rekao da  pojedini trgovci zloupotrebljavaju novonastalu situaciju izazvanu sukobima u Ukrajini.

„Neki trgovci, neki profteri da ih tako nazovem u ovoj  krizi su pokušali da stvore paniku, kao da neće uopšte biti jestivog ulja, da uopše neće biti naftnih derivata i zato su cene skočile. Narod na Kosovu je pre više od 20 godina izašao iz rata i mi svi znamo šta to znači kad nemamo te artikle i zato se ovde panika stvara lako“, rekao je Šahini.

Ipak,  Šahini smatra da nema mesta panici.

„Ukoliko gledamo državne rezerve ima mesta panici, ukoliko gledamo privatne rezerve onda nemamo paniku, zato što ima. Zato što svet nije zatvoren, svet je otvoren i sve to košta, ali ne košta recimo flaša jednog jestivog ulja 3,50 evra. To je sramota šta su uradili naši trgovci.  To je velika sramota što su hteli da iskoriste priliku i paniku,  međutim potrošači znaju to i to će se sigurno vratiti tim trgovcima koji su uradili to tako“.

Komentarišući nedavni spot u kome devojčica svom ocu govori da ne kupuje srpske proizvode jer su „Srbi ubijali naš narod“ ( Albance )…, Šahini je rekao da je u pitanju neozbiljnost.

„Vreme patriotizma je prošlo 1999. godine i od tada  mi treba da zaboravimo šta je bilo, već šta će biti sutra i kako da nađemo rešenje da živimo sutra. Te reklame takođe koriste priliku  da stvaraju paniku, međutim ima nekoliko tih koji se pojavljuju na TV i kažu ne kupujte srpsku robu, a oni su svakog dana u Beogradu, znači da to uopšte nije ozbiljno, oni to prave samo zbog marketinga da budu na televiziji. Samo država može tako nešto da uradi“, rekao je Šahini i dodao da Biznis alijansa Kosova od 2003. godine poziva potrošače da kupuju domaće proizvode.

„Naši potrošači potrpšači kosovska su najliberalniji i oni nikad ne gledaju šta piše i odakle dolazi, gledaju kvalitet, gledaju cenu i tu je kraj priče“.

Govoreći o uticaju pandemoje koronavirusa na kosovsku ekonomiju Šahini je rekao da je Kosovo „jedna oddržava koja je najmanje sredstava dobijala od svetskih fondova u borbi za oporavak ekonomije  za vreme pandemije”, jer nije imalo ozbiljne projekte.

“Nismo imali neke projekte, uvek su tu falili neki eksperti, uvek je falilo ekonomsko mišljenje zato što političari misle da znaju sve. U 2020. godini mi smo imali pad ekonomije više od 4%. Imali smo više od 20 000 kompanija koje su zatvorene, koje su prestale da rade. Imali smo više od 50 000 radnika koji su ostali bez posla i zbog toga smo mi najviše pogođeni. Međutim u 2021 smo imali drugu situaciju, ekonomija je počela da se otvara i mi smo imali rast više od 9%”

Šahini je upozorio da i pored velikog broja nezaposlenih, Kosovu “preti nestašica radnika”.

Samo u decembru prošle godine više od 55 000 građana Kosova je tražilo radne vize u ambasadi Nemače. Ukoliko se i dalje nastavi kriza mi ćemo jednog dana imati uvoz radnika i već je najavljeno da ćemo mi imati uvoz radnika iz Bangladeša, da dolaze na Kosovo da rade. Mi imamo naše građane koji ne žele da rade za male pare i svi žele da idu sa Kosova tamo gde je bolje. Zato sam ja pozivao sve privrednike da povećaju plate u privatnom sektoru, a isto tako u ekonomskom savetu Kosova smo zatražili da se povećaju minimalne plate, da se generalno povećaju plate radnicima, jer ako uzmemo samo decembar prošle godine i januar ove godine više od 100 000 građana je tražilo radne vize u nemačkoj ambasadi. Ukoliko bi svi ti ljudi dobili vize, za 5-6 meseci bi Kosovo ostalo bez radne snage”, rekao je Agim ŠAhini u emisiji Slobodno srpski.

 

 


Komentari posetilaca