Samoopredeljenje protiv povlačenja sredstava iz Trusta
21/03/2022 15:23|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 251 |
|

RTK2, KoSSev,Koha, 21.03.2021. - Pokret Samoopredeljenje neće podržati inicijativu Demokratske partije Kosova (DPK), da se građanima omogući još jedno povlačenje sredstava iz kosovskog penzionog fonda (Trust), piše KoSSev.

Stranka PDK predložila je da se, zbog aktuelne krize i rasta cena proizvoda, omogući građanima povlačenje 30 odsto sredstava iz Trusta, kako bi krizu lakše prebrodili.

Negativan stav Samoopredeljenja po tom pitanju, iznela je danas šefica poslaničke grupe te stranke, Mimoza Kusari Ljilja (Lila), koja je i pojasnila zbog čega neće podržati tu ideju, prenosi Zeri.

Prema njenim rečima, novo povlačenje sredstava iz Trusta bi, za nekoliko godina, izazvalo probleme kod građana koji imaju preko 65 godina.

„Nema našu podršku niti će je imati, jer se koncept Trusta i dizajniranje penzionog fonda štednje odnosi na čuvanje dobrobiti građana nakon 65 godina, kada oni završe doprinos za Penzioni Fond“, kazala je.

Kusari Ljilja je takođe dodala da će sa opozicijom razgovarati o drugim mogućnostima da se građanima pomogne, ali da to ne bude povlačenje iz Trusta.

Istovremeno, ona je kritikovala PDK, jer smatra da, kako je kazala, ovim idejama „jedu budućnost zbog sadašnjosti“.

„Nije dobra ideja da se fokusiramo na povlačenje današnjih sredstava na račun nečega što možemo rizikovati u budućnosti. Postoje i drugi oblici koje će Vlada uvesti za prevazilaženje ove krize“, istakla je.

Inače, Skupština je oktobra 2020. godina izglasala Zakon o ekonomskom oporavku, u jeku pandemije koronavirusa, prema kojem je građanima ubrzo bilo omogućeno da povuku 10% svoje ušteđevine iz Trusta.

Prijave i prve isplate počele su već decembra iste godine, a prema zvaničnim podacima za tu pomoć se prijavilo skoro 400,000 osiguranika Trusta.

 

 

 


Komentari posetilaca