Šapa: Nova serija trovanja pasa u Severnoj Mitrovici
21/02/2022 15:50|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 251 |
|

KoSSev Medija centar Čaglavica, 20.02.2022. - U prethodnih nekoliko dana četiri psa su otrovana na ulicama Sevrne Mitrovice, saopštilo je danas Udruženje za zaštitu životinja „Šapa“ uz još jedan apel građanima da ne bacaju otrov, a vlasnicima pasa i roditeljima – da budu oprezni.

 

Iz Šape navode sa su pre nekoliko noći u ulici Vlade Ćetkovića, iza Kraša otrovana dva psa, Dunja i Dobrica. Međutim, zahvaljujući brzoj reakciji komšija i veterinara MitroVet obe su spašene.

 

Dodaju da su slučajevi prijavljeni, da je policija bila na licu mesta, te da su obavestili i nadležne službe da šmrkovima uklone ostatke otrova i operu ulicu.

Udruženje navodi i da je danas još jedan pas sa znacima trovanja zbrinut kod restorana Beli Dvor, kao i da je jednom vlasničkom psu u ambulanti Pet Care Kodi takođe ukazana pomoć zbog trovanja.

Na osnovu simptoma, Šapa pretpostavlja da je za trovanje i ovog puta korišćen otrov Furadan – izuzetno opasan i ilegalni karbofuran, otrov sa najvećom akutnom dozom toksičnosti za ljude.

Ovaj otrov je već više od 10 godina zabranjen u većini evropskih zemalja i veoma je otrovan ako se proguta i udiše.

Podsećaju da su prethodne godine nakon masovnog trovanja pasa poslali uzorak sadržaja koji je povratio jedan od njih na toksikološko-hemijsku analizu, te da su rezultati potvrdili da je reč o karbofuranu.

Šapa upozorava roditelje i vlasnike kućnih ljubimaca da obrate pažnju i apeluje da se ne baca otrov.

„Ponavljamo još jednom da je trovanje životinja krivično delo, a bacanje ovakve vrste otrova na javnim površinama je krivično delo ugrožavanja javne bezbednosti i životne sredine“, naveli su iz Šape.

Podsećaju da do novih slučajeva trovanja dolazi samo nekoliko dana nakon pisanja KoSSev portala i Radija Kontakt Plus o problemu napuštenih pasa u gradu, ali i inicijative lokalnih vlasti i Šape da se pronađe održivo rešenje.

 

 


Komentari posetilaca