Sastanak u Briselu zapeo, po podne nastavak
22/05/2013 16:17|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 758 |
|

 

Sastanak premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija, uz posredovanje Ketrin Ešton, biće nastavljen posle pauze. Tema razgovora ponovo je primena briselskog sporazuma.
U razgovorima Beograda i Prištine, koji se od juče vode u Briselu o primeni sporazuma postignutog 19. aprila, situacija je "izuzetno komplikovana" i zasad nije izvesno da li će biti postignut dogovor, rečeno je danas Tanjugu u izvorima iz srpske delegacije.
 
Kosovski premijer Hašim Tači je, međutim, neposredno po izlasku iz zgrade Evropske službe za spoljne poslove izjavio da je u današnjim razgovorima bilo napretka.
"Na dobrom smo putu ka dogovoru i razmatramo poslednje zaključke nacrta plana primene", rekao je Tači, dodavši da se nada da će srpska delegacija "otkloniti dileme".
 
Razgovori su počeli juče, najpre bilateralnim susretima premijera sa Eštonovom, a potom i zajedničkom radnom večerom i prekinuti su nešto posle 22 sata.
 
Delegacije su se danas okupile oko 11 sati, a razgovori su počeli sastankom Eštonove i Dačića, nakon čega je trebalo da usledi i susret Ešton-Tači, ali je napravljena pauza zbog obraćanja šefice evropske diplomatije Savetu EU. 
 
 
U Briselu su u toku konsultacije pregovaračkih timova Beograda i Prištine. Sastanak premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija, uz posredovanje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton, biće nastavljen oko 17 časova.
Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton tokom prepodneva je o primeni sporazuma, koji je parafiran pre mesec dana, razgovarala sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, a pauza je napravljena zbog obaveza visoke predstavnice.
U međuvremenu, agencija Beta je javila da je sastanak Dačića i Tačija nastavljen uz učešće direktora za zapadni Balkan za spoljne odnose Fernanda Đentilinija, ali se ispostavilo da ta informacija nije tačna i da pauza u razgovorima još traje.
Dva sastanka na nivou radnih grupa posvećena primeni sporazuma koja su održana u međuvremenu protekla su bez dogovora, mada je šef beogradskog ekspertskog tima Dejan Pavićević rekao da je tokom razgovora prošlog petka došlo do približavanja stavova u vezi sa energetikom i telekomunikacijama.
Evropska komisija je u aprilu preporučila Savetu da otvori pregovore sa Srbijom, ali će konačnu odluku doneti šefovi država i vlada zemalja članica EU 28. juna u Briselu, i to na osnovu ocene o napretku u sprovođenju sporazuma.
 
Dačič i Tači da koriguju stavove!
Politički analitičari i poznavaoci prilika na Kosovu ocenili su danas da će i premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači morati da koriguju stavove u cilju implementacije sporazuma, jer je jako važno da oni dijalog i završe.
 
Analitičari iz Beograda i Prištine, Dušan Janjić i Fatmir Šeholi, i lider građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović, istakli su na okruglom stolu Tanjuga "Briselski sporazum - problemi, zamke i efekti" da će za sprovođenje tog sporazuma biti potrebno vreme.
 
Prema Ivanovićevim rečima, premijeri ne idu u Brisel kako bi govorili o stavovima Srbije i Kosova.
"Moraće da odstupe od toga, da rade korekciju. Od pocetka je bilo jasno da ne moze na Severu da se primeni ono sto je ostalo od Ahtisarijevog plana. Naša strana je propustila to što nije na vreme izašla sa tezom da što god Sever dobije, da Jug ne izgubi", rekao je Ivanović.
 
Ivanović je naveo i da Srbija ne treba da "juri" za datumom za početak pregovora sa EU, jer mnoge zemlje treba da se izjašnjavaju po pitanju datuma za Srbiju i da je više od 70 odsto ljudi u Nemačkoj protiv proširivanja Unije.
"Bundestag će dva puta meriti da li će pominjati tu temu i glasati o njoj" , rekao je Ivanović i dodao da neće biti smak sveta ako Srbija sada ne dobije datum, te da vlast mora da pripremi javnost i za jednu i drugu opciju.
 
On smatra i da bi popularnost EU u Srbiji porasla ukoliko bi se javnosti pokazalo da se sve reforme u Srbiji ne rade zbog Unije već zbog "nas samih".
 
Upitan da li Srbi na severu Kosova mogu da sprecavaju implementaciju sporazuma, Ivanović je kazao da je besmisleno udarati glavom o zid kada Vlada Srbije kaže da je jedini put kroz sporazum, ali da to što ne mogu da promene sporazum, ne znači da neće biti pasivnog otpora.
"Pasivan otpor može biti jednako opasan i efikasan. Ako vlada ima jasan stav i jasnu viziju šta želi da postigne, ona onda mora u javnosti i te stavove da kaže", rekao je on.
 
Ivanović je porucio da Srbi na severu Kosova jedino veruju Vladi Srbije i da ona mora da istupi sa određenim objašnjenjima i garancijama.
 
On je istakao i da, na primer, Ministarstvo prosvete treba da izađe sa jasnom porukom da na diplomama neće stajati pečat "republike Kosovo".
 
Prema njegovim rečima, pomirenje između dve strane će dugo trajati, a sada smo tek na početku. 
"Nekakav zajednicki stav moraju naći dve najveće nacije na Balkanu. Od stabilnosti Balkana zavisi stabilnost Evrope... Podrzavam ovaj proces, ali prevelika brzina u ovakvim stvarima može biti pogubna", rekao je Ivanović, dodajući da smatra da će EU biti dobar okvir za Srbiju i Kosovo, koje u Uniju treba da uđu po kiparskom modelu.
 
On dodaje da Kosovo ne može biti odvojeno od Srbije, ali ni da Srbija ne može da upravlja njime.
 
Politički analitičar Dušan Janjić smatra da će primena sporazuma najverovatnije trajati godinama.
"Tači i Dačić su braća po dijalogu. To znači kada se zavrsi dijalog nijedan neće biti premijer. Ali je jako važno da oni završe dijalog. Mislim da će Srbija i Kosovo biti u EU, ali kada ne znam, kao ni to kako će se Unija tada zvati", poručio je Janjić.
 
On je naveo i da ne vidi da bi Srbija sada mogla dobiti datum, ali da veruje da može dobiti preporuku za datum i počne pripreme za pregovore.
 
Janjić je istakao da za datumom ne treba juriti izrazivši sumnju da će Bundestag podržati davanje datuma Srbiji za početak prtegovora sa EU.
 
On je istakao da je značaj ovog sporazuma veliki, dodajući da svi moraju biti svesni nove realnosti na Kosovu i da je za sada toga svesna Srpska pravoslavna crkva, koja "ponovo postaje uporište srpske zajednice pošto to nije ministar prosvete".
"Molim (Žarka) Obradovića i ostale ministre da pomognu Srbima da naprave ozbilju strategiju, jer bez tvrdog planiranja, konkretne pomoći nema", rekao je Janjić.
 
Janjić je ukazao da će biti bolan proces ulazak Srba u kosovske institucije i da "ideja za koju još vredi da se borimo se zove privremeno međunarodno administriranje na četiri opštine severa Kosova".
 
Janjić je naglasio i da srpsko-albanaski odnosi odlučuju sudbinu Zapadnog Balkana, dodajući da je srpsko-albanska saradnja osnov ekonosmskog razvoja Crne Gore, Makedonije, Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine.
"Kosovo i Srbija imaju štetu od CEFTE. Imamo potrebu za zapadno-balkanskom trgovačkom zonom i suguran sam da će ovaj sporazum stvoriti uslove da sledeće godine naš put u Evropu ide preko Albanije", zaključio je Janjić.
 
Janjić je naveo i da je povratak Aleksandra Vulina na mesto direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju loša poruka i EU i SAD.
 
Politički analitičar i publicista iz Prištine Fatmir Šeholi je istakao da će sporazum iz Brisela imati smisla i dati efekat ukoliko Srbi u većem broju izađu na izbore lokalne i parlamentarne na Kosovu.
 
Šeholi je rekao da se nada da će motiv za izlazak na izbore biti sada veći, da se "najavljuje čak i neka državna lista" i da će Beograd to da podrži.
"Dobićemo mnogo kvalitetnije institucije" podvukao je Šeholi i naveo da u kosovskoj vladi "nismo imali autentične Srbe za koje je glasao srpski narod na Kosovu i ne znamo ni koga predstavljaju, da li Srbe ili i deo Albanaca koji je glasao za njih".
"Pozitivan efekat ovog sporazuma bi bio masovni izlazak Srba na izbore i njihovo kvalitetno predstavljanje vladi i parlamentu" ocenio je Šeholi, navodeći i da je nedavno lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj poručio Srbima prilikom posete Gračanici da treba sami da rešavaju probleme a ne da to čini Albanac.
 
Prema njegovim rečima, kosovskom premijeru Tačiju "ide u prilog da ima ovu garnituru Srba iza sebe" ali to nije dobro za demokratiju.
 
On je naveo da sporazum još nije potpisan, da ipak predstavlja nešto što se ranije nije dešavalo i da stoga i parafiran predstavlja nešto dobro u sveukupnim odnosima.
 
Izvor: Tanjug 
 

Komentari posetilaca