Saveznici su nas podsetili da ne možemo da izbegnemo sporazume iz prošlosti
23/03/2023 14:01|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 226 |
|

Medija centar Čaglavica, 23.03.2023. - “Međunarodni saveznici jasno su stavili do znanja da se međunarodne obaveze koje su postignute u ime naše države ne menjaju, čak ni kada se promene vlade”, rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti na današnjoj sednici Skupštine, na kojoj je izneo detalje sa sastanka u Ohridu o  dogovoru sa Srbijom.

„Ako želimo da budemo tretirani kao država i da budemo priznati kao takvi, ne možemo da izbegnemo obaveze iz međunarodnih ugovora koje imamo. Te obaveze iz prošlosti su implicitno uključene u proces dijaloga, jer su pokrenute u razgovorima i bavićemo se svime iz pitanja našeg Ustava. Sve što radimo u tom pogledu je standard koji je već prihvatila svaka evropska demokratija. Ne nameravam dugo da kritikujem sporazum od pre 10 ili 8 godina, o ovim prošlim odlukama koje se nalaze u arhivima Brisela… Ali, naši saveznici podsećaju da su dogovori postignuti u ime naših zemalja. sa obavezama i kada se menjaju vlade“, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da će se protiviti svakoj nameri teritorijalnog etnonacionalizma. On je ponovio da oni neće prihvatiti nikakav model teritorijalne autonomije.

„Sada imamo novi dokument u rukama i moramo ga na najbolji način iskoristiti. Zaglavili smo sa prethodnim dokumentima. Sa ovim dokumentom možemo nastaviti. Važno je naglasiti da možemo zaustaviti svaku diskriminatornu mogućnost. Moramo izbjeći svako pozivanje na probleme koji su se pojavili u Bosni. Ono što smo dogovorili je pravno telo. Iz evropskih primera Mi se čvrsto i snažno protivimo teritorijalnoj etnonacionalizaciji. Demokratska republika to ne toleriše i suprotna je vrednostima i uverenjima naše demokratske vlasti. Kao što se sada traži, započećemo dug proces konsultacija, gde ponavljam nikada, što znači nikada nigde, razmotriću bilo koji model teritorijalne autonomije. Iako su se ti raniji sporazumi u velikoj meri oslanjali na teritorijalni naziv kao suštinski element. Teritorijalnost je bila pogrešna suština koju ne možemo dozvoliti niti ponoviti. Sada moramo da pređemo sa standarda Dačića i Vučića iz 2013. i 2015. na standarde Saveta Evrope i demokratskog sistema EU zasnovanog na građaninu”, naveo je Kurti.

 

 


Komentari posetilaca