Savići dočekali izgradnju novog doma
15/08/2013 14:48|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 992 |
|

Kosovsko ministarstvo za povratak i zajednice i kancelarija za zajednice pri kabinetu premijera obezbedili su sredstva za izgradnju kuće porodici Savić iz Suvog Dola u opštini Lipljan koja živi u krajnje  teškim uslovima. Za mesec dana ova porodica će dobiti krov nad glavom, a kamen temeljac su juče položili ministar za povratak i zajednice Dalibor Jeftić i direktor kancelarije za zajednice u kabinetu premijera Kosova Srđan Popović. 
Porodicu Savić iz Suvog Dola kod Lipljana prvi put smo posetili prošle jeseni. Ova četvoročlana porodica živi u  trošnoj ćerpičari od jedva četrdesetak kvadrata. U kući nema ni vode, što dodatno otežava život. Goran Savić je glava porodice, bez posla su i on supruga, a jedini izvor prihoda je penzija od sedam hiljada dinara koju je nasledio od pokojnog oca. Za staru i dotrajalu  kuću ovu porodicu vežu samo ružne uspomene jer  je u njoj je stradao Goranov osmomesečni sin Blažen.
Kosovski ministar za povratak i zajednice Dalibor Jeftić i direktor kancelarije za zajednice u kabinetu premijera Kosova Srdjan Popović, posetili su Saviće  i položili kamen temeljac za buduću  kuću u kojoj će živeti ova porodica. 
-Ovakvi trenuci, što se mene lično  tiče su ono što je suština mog posla, posebno kada se radi o porodicama poput porodice Savić, koja je živela u teškim uslovima, koja je imala jednu tragediju i mi smo dužni, koji smo unutar institucija koji imamo mogućnosti da neki način pomognemo ovakvim porodicama, da upravo to i radimo i to je način jačanja srpskih zajednica na Kosovu, kazao je Jeftić. 
Ministarstvo za povratak i zajednice u saradnji sa kancelarijom za zajednice premijera Kosova obezbedilo je sredstva u visini od 30 hiljada evra  za izgradnju kuće  porodici Savić.  Rok za završetak radova je mesec dana, a kako je rečeno, obezbeđena su i sredstva za kupovinu najnužnijeg pokućstva.
-Kancelarija za pitanja  zajednice, naravno, u saradnji sa Ministarstvom radi još nekoliko kuća na prostoru Kosova i ono što je osnovni  moto, našeg zajedničkog rada je da bez stabilne porodice nećemo imati ni stabilno društvo, kazao je Popović.
Umesto u dosadašnjih 40, Savići će već početkom jeseni moći da se usele u novu i prostraniju kuću od 62 kvadrata.
 -Najsrećnija sam majka u životu, dočekali smo ovaj krov nad glavom. Toliko godina smo živeli i izdržali smo, kaže Ružica Savić.
Dvadeset trogodišnji Goran Savić koji je bez posla, kako kaže, za pomoć se obraćao na mnoge adrese, pre svega opštini Gračanica i gradonačelniku koji se kako kaže nije udostojio  nikada ni da ga primi na razgovor..
-Toliko sam imao poveranja u njih, imao sam poveranja, ne mogu vam reći koliko, i u gradonačelnika i u sve. Ali evo taj gradonačelnik, koliko je na vlasti dan danas me nije primio na razgovor, kazao je Goran Savić.
Nova kuća je i velika nada za početak novog  života. Ružne uspomene ostaće u staroj kući, a nova nada za ovu porodicu  je i mali Aleksadar koji je već napunio godinu i koji će u novoj kući konačno dobiti svoj kutak.    
Izvor: Glas Amerike
Foto: SLS     
 
 

Komentari posetilaca