Šef Misije OEBS-a odbacuje optužbe
20/11/2013 14:08|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1143 |
|

Šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Jean-Claude Schlumberger, odbacio je danas neosnovane
optužbe o navodnim neprikladnim radnjama OEBS-a i mešanju u volju glasača tokom ponovljenog glasanja u Severnoj Mitrovici, 17. novembra.
- Želeo bih da sve podsetim da OEBS olakšava sprovođenje lokalnih izbora na severu Kosova u skladu sa dogovorom o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, koji je postignut 19. aprila u dijalogu pod pokroviteljstvom EU, da OEBS sprovodi ono o čemu su se strane dogovorile, i da su sve strane ovog dogovora upoznate sa našim radom I sa našim tehničkim preporukama za koje smo smatrali da su neophodne, uključujući članove radne grupe o izborima.
- Dalje, želeo bih da odgovorim na i da odbacim krajnje netačne tvrdnje koje dovode u zabludu, a nedavno su iznete u medijima, o ulozi OEBS-a u ponovljenom glasanju koje je sprovedeno u tri biračka centra u Severnoj Mitrovici.
- OEBS je optužen da je delovao jednostrano i bez mandata kada je izborni materijal prebačen na prebrojavanje u Centar za brojanje i rezultate u Kosovom Polju. Ovo je netačno. OEBS je izneo svoju preporuku. Odluku da se glasovi broje u Centru za brojanje i rezultate donela je Centralna izborna komisija (CIK) pre zatvaranja biračkih centara 17. novembra da bi se osigurala bezbednost i osoblja i materijala. Štaviše, ranija odluka Centralne izborne komisije od 16. novembra takođe je ukazala da je prebrojavanje glasova van biračkih mesta jedna od dve raspoložive mogućnosti za izbore 17. novembra.
- Želeo bih da podsetim javnost da su u pitanju naše osoblje i naše kolege iz biračkih odbora koji su napadnuti 3. novembra i želim da se zahvalim Centralnoj izbornoj komisiji što je donela ovu odluku kako bi se osiguralo bezbedno i sigurno radno okruženje za sve njih  i osigurao integritet procesa prebrojavanja 17. novembra.
- Ova odluka je dalje ojačala dogovor o bezbednosti koji su postigli organi zaduženi za bezbednost, kosovska policija, EULEX i KFOR, čiji je rad tog dana bio izuzetan. Zato smatram da je veoma uznemiravajuće što je jedan od jedanaest članova Centralne izborne komisije lično ometao sprovođenje odluke Centralne izborne komisije da se glasovi broje u Centru za brojanje i rezultate tako što je održao konferenciju za štampu u školi Sveti Sava, što je fizički sprečilo bezbedan prenos osetljivog biračkog materijala, što je vodilo do kašnjenja u sprovođenju odluke.
- U vezi sa nadzorom biračkog materijala, želeo bih da naglasim da ni u jednom jedinom trenutku lanac za nadzor osetljivog i neosetljivog biračkog materijala nije bio prekinut jer  su glasačke kutije bile pod nadzorom članova 27 biračkih odbora i osoblja OEBS-a tokom glasanja, nakon zatvaranja biračkih mesta, kao i tokom transporta i prebrojavanja.
- Predsedavajući biračkim odborima kojima je primarno poveren zadatak pratnje zapečaćenih glasačkih kutija, uz prisustvo drugih članova ukoliko je bilo mesta, bili su u vozilima OEBS-a, sa osobljem OEBS-a kao i sa osetljivim i neosetljivim materijalom tokom transporta. Ovo je uključivalo formiranje jednog konvoja u Južnoj Mitrovici, dok su svi ostali članovi iz svih 27 biračkih mesta bili prevezeni autobusima.
- Štaviše, članovi biračkih odbora i predsedavajući, koje su imenovali politički subjekti koji su učestvovali na izborima u Severnoj Mitrovici, brojali su glasove u Centru za brojanje i rezultate, isto
kao što bi to uradili i na biračkim mestima u Severnoj Mitrovici, ali u mnogo bezbednijem okruženju.
- Građanska inicijativa Srpska, koja je jedan od jedanaest političkih subjekata koji su učestvovali na lokalnim izborima u Severnoj Mitrovici, imala je 6 predsedavajućih i 21 člana iz 27 biračkih odbora, i niko od njih nije izneo ni jednu jedinu zabrinutost tokom transporta, brojanja materijala ili nakon toga.
- Kosovska policija i EULEX obezbeđivali su sigurnost vozila koja su transportovala materijal sve vreme, od glasačkih mesta do Centra za brojanje i rezultate u Kosovom Polju, dok je KFOR obezbedio dodatnu sigurnost za vozila tokom puta sa severne do južne strane reke Ibar.
- Još jednom ponavljam da su svi članovi biračkih odbora koje su imenovali politički subjekti koji su učestvovali na lokalnim izborima u Severnoj Mitrovici bili prisutni tokom brojanja i da nije pronađen
nijedan dokaz koji bi ukazivao na bilo kakvo oštećenje materijala tokom transporta. Takođe je vredno pomena, da ni jedna žalba nije podneta Izbornoj komisiji za  žalbe i predstavke a povodom bilo koje
faze procesa.
-Tvrdnje koje se odnose na kašnjenje transporta izbornog materijala i navodne propuste u njegovom nadzoru su netačne. Dogovor o bezbednosti uključivao je prevoz materijala u jednom konvoju, koji bi bio formiran u Južnoj Mitrovici. Imajući u obzir, da je birački centar u školi Sveti Sava zatvoren tek nakon 20.30 časova usled broja glasača koji su u redu stajali u školi u vreme zatvaranja, konvoj sa celokupnim materijalom iz svih 27 biračkih mesta uključujući 16 iz škole Sveti Sava, 9 iz Tehničke škole i 2 iz Medicinske škole stigao je u Centar za brojanje i rezultate nešto nakon 22.00 časa. Kao što sam ukazao ranije, ometanje procesa i odluke Centralne izborne komisije od strane jednog njihovog člana takođe je izazvalo određena kašnjenja.
- Želim da ponovim da su predsedavajući biračkih odbora i u nekim slučajevima još jedan član biračkog odbora bili uz materijal sve vreme uključujući i ono tokom formiranja konvoja u Južnoj Mitrovici.
- Tvrdnje o navodnim zavereničkim kontaktima za pojedinim kandidatima su netačne i štetne. Moje osoblje informisalo je, svih pet političkih subjekta koji su učestvovali na izborima za gradonačelnika,
uključujući Građansku inicijativu Srpska i Građansku inicijativu Sloboda, demokratija, pravda, Olivera Ivanovića, uoči izbora, u petak, 15. novembra, o dogovoru koji se odnosi na bezbednost i preporuci
OEBS-a da se glasovi broje u Centru za brojanje i rezultate, kao i o dogovoru o logistici koja se na to odnosi. Nijedan od političkih subjekata nije se protivio tome.
- Na kraju bih želeo da naglasim da je OEBS duboko razočaran povodom neosnovanih i neodgovornih optužbi o svom integritetu kao nekog ko olakšava sprovođenje lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova. Organizacija ima dugu i ponosnu istoriju u demokratskom razvoju i izborima i dok pozdravljam konstruktivno angažovanje i kriticizam, ja sam zapanjen pokušajima da se ukalja slika i pokvari istorijski izborni proces.OEBS će sa svojim partnerima, nastaviti da radi ka bezbednim i
uspešnim izborima za Kosovo i sve zajednice koje tu žive.“
 
Izvor: OEBS
 

Komentari posetilaca