Selaković: Separatizam je zarazan
01/03/2022 10:32|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 270 |
|

RTV KIM, FoNet, 01.03.2022. - Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković je izjavio da svaki pokušaj da se preglasavanjem Kosovu izdejstvuje članstvo u nekom multilateralnom forumu ne samo da ne bi doprineo stabilnosti na zapadnom Balkanu, već bi izazvao sasvim suprotan efekat, saopštilo je Ministarstvo.

Selaković je u pisanoj izjavi naveo da je evroposlanica Viola fon Kramon odlučila da iskoristi događaje u Ukrajini i strah evropskih zemalja od destabilizacije širih razmera kako bi radikalizovala svoje lobističke napore da Kosovu osigura članstvo u međunarodnim organizacijama.

"Njeno zalaganje za prijem samoproglašenog ’Kosova’ u Savet Evrope, ali i sve glasniji zahtevi da se Priština primi u NATO, ne samo da ne doprinose stabilnosti Evrope, već naprotiv prete da destabilizuju i političke i bezbednosne prilike u našem regionu", ukazao je Selaković.

 On je podsetio Violu Fon Kramon i druge lobiste da Beograd i Priština godinama, uz posredovanje Evropske unije, nastoje da na mirnim i političkim sredstvima prevaziđu nesuglasice, što je jedini način da se ti odnosi normalizuju u skladu sa evropskim vrednostima i međunarodnim pravom.

U danima kada su međunarodno pravo i međunarodni poredak kakav poznajemo na ispitu zbog događaja koji nemaju nikakve veze sa zapadnim Balkanom, nikome nije potrebno da nametanjem rešenja i opasnim političkim potezima daje legitimitet separatistima na Kosovu, kazao je Selaković i dodao da je separatizam, kao što Srbija godinama upozorava, zarazan i domino efektom se može proširiti širom sveta.

 

 

 

 


Komentari posetilaca