Seljimi: Plan za sprovođenje sporazuma doveden u pitanje
29/05/2013 14:40|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 717 |
|

 
Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi tvrdi da protivljenje Beograda da kosovska predsednica Atifete Jahjaga učestvuje na regionalnom skupu 1. juna na Ohridu nije u skladu sa sporazumom, koji su premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači parafirali u Briselu i da može da dovede u pitanje njegovo sprovođenje.
 
Seljimi je u intervjuu za dnevni list "Danas" kaže da se tačka 14. sporazuma odnosi na to da nijedna strana ne sme da blokira drugu u procesu evropskih integracija.
 
- Ovo neodgovorno ponašanje Vlade Srbije neće ostati bez odgovora, jer narušava suštinu dobre volje koja je iskazana da bi se normalizovali odnosi Kosova i Srbije, rekao je Seljimi i dodao da odluka Srbije da blokira učešće Kosova na samitu predstavlja najveći izazov do sada. 
 
Govoreći o elementima plana za implementaciju, Seljimi je rekao da se njegovi ključni elementi temelje na nekoliko faza - na potrebi za zatvaranjem paralelnih institucija, za raspuštanjem nelegalnih srpskih bezbednosnih struktura na način na koji će to verifikovati Euleks i Kfor, a nakon čega će Srbi na Kosovu moći da se prijave za poslove u policiji i sudovima Kosova.
 
U kasnijim etapama, kako je dodao, treba organizovati izbore na celom Kosovu, uključujući i opštine na severu i u skladu sa kosovskim zakonima , kako bi na "severu postojali demokratski izabrani predstavnici Srba koji bi mogli da oforme Zajednicu opština u saradnji s kosovskim vlastima, kao što je predviđeno Ustavom Kosova".
 
Seljimi tvrdi i da je Srbija pokušala da ublaži pojedine tačke, ali EU i "partneri" Prištine "zastupaju čvrst stav da ceo plan mora da bude primenjen".
 
Upitan da li su do kraja sedmice mogući novi sastanci Dačića i Tačija ili nekih drugih predstavnika dve strane, Seljimi je rekao da je na premijerima i visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton da donesu odluku o agendi.
 
Međutim, kako je rekao, jasno je da se "mora rešiti pitanje ilegalne distribucije električne energije Srbije na severu Kosova i ilegalnih operatera usluga mobilne telefonije, kako bi se ispunili uslovi koje su postavili EK i države članice EU".
 
Govoreći o uspostavljanju oficira za vezu, Seljimi koji je rekao da Kancelarije treba da budu otvorene uskoro, a da se oficiri za vezu redovno sastaju da bi se uverili da će njihov rad ubrzo početi. 
 
- Naš ambasador Ljuljzim Peci će se uskoro preseliti u Beograd iz Stokholma, sa još troje ili četvoro zaposlenih. Naši zahtevi su se odnosili na garancije Srbije u vezi sa bezbednošću i imunitetom, kako bi bilo ispunjeno ono što se očekuje, rekao je Seljimi.
 
Izvor: Tanjug
Foto: Kosovain.eu
 

Komentari posetilaca